Részletek a cégek által előírható kötelező oltásokról: így bocsátható el valaki

Fotó: Az asszisztens beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. október 27-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Takács Petra

2021. október 28. - 11:29

Újabb részletek láttak napvilágot arról, hogy azon cégek és vállalkozások hogyan járhatnak el, akik kötelezővé teszik az oltásokat a munkavállalóik számára.

Mint arról korábban beszámoltunk, fontos járványügyi intézkedéseket hozott Magyarország kormánya a vírushelyzetre való tekintettel. Ennek kapcsán Gulyás Gergely újabb részleteket osztott meg a kormányinfón.

Azok, akik valamilyen speciális betegséggel rendelkeznek, orvosi papírjuk van arról, hogy az oltás ártalmas lenne számára, felmentést kapnak, rájuk nem vonatkozna az adott cég/vállalkozás által előírt kötelező oltás.

Azokat, akiknek nincs ilyen orvosi papírjuk és mégis nemet mondanak az oltásra, fizetés nélküli szabadságra küldhetik, és ha ez a helyzet 1 évig fent állt, miközben a kötelező oltás előírása továbbra is indokolt, engedélyezett, felbontható a munkavállaló szerződése.

Összesen két oltásra vonatkozik az esetlegesen előírható kötelező oltás a cégek által. Egy-két napon belül megjelenik az ezzel kapcsolatos rendelet, de azt már tudni, hogy jelenlegi állás szerint december 15-ig kell felvenni az első vakcinát, aminek típusa választható a munkavállaló részéről.