Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Tartós következményei lehetnek a koronavírussal való újrafertőződésnek

Sanghaj, 2022. június 1. Utcai ételárus elõtt várakoznak emberek a koronavírus-járvány miatt két hónapon át tartó vesztegzár feloldása után Sanghajban 2022. június 1-jén. A járvány szempontjából alacsony kockázati besorolás alá esõ lakónegyedekben élõk számára ettõl a naptól kezdve ismét engedélyezik a szabad közlekedést, használhatják autóikat és a taxik is szállíthatnak utasokat. Az enyhítések nem vonatkoznak azokra a területekre, amelyeknek a kockázati besorolása továbbra is magas. MTI/EPA/Alex Plavevski
not image

Kolláth Benjámin

2022. július 7. - 23:09

Egy új tanulmány szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy hosszú távú egészségügyi problémákban szenvedjenek azok, akik többször fertőződtek meg koronavírussal.

Előzmény:

 

Növeli az esélyét az új és tartós egészségügyi problémáknak az, ha valaki újra elkapja a koronavírust a témában végzett első kutatás alapján.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

A CNN által szemlézett kutatás a veteránok egészségügyi ellátásának adatait vette alapul 5,6 millió személytől és ez alapján azokhoz képest, akik csak egyszer kapták el a koronavírust, a többször fertőződött betegeknek kétszer akkora esélye volt arra, hogy meghaljanak és háromszor akkora esélye volt arra, hogy kórházba kerüljenek legutolsó fertőzésük után.

Ez azért fontos, mert a koronavírus újabb variánsai, főleg az omikron BA.5 alvariánsa az Egyesült Államokban és Európában is egyre több megbetegedést okoz, elsősorban annak köszönhetően, hogy a mutációi révén meg tudja kerülni az oltások és a korábbi fertőzés révén termelt antitesteket.

A szakmai bírálat előtt álló tanulmány fő szerzője, a St. Louis-i Washington Egyetem epidemiológusa, Dr. Ziyad Al-Aly szerint azért láttak neki a kutatásnak, mert maga is egyre többet tapasztalta a többször fertőződött betegek feltűnését saját páciensei között és kíváncsi volt, mekkora egészségügyi kockázatot jelenthet, ha valaki többször kapja el a betegséget.

Ehhez 250 ezer egyszer fertőződött beteg adatait vetették össze 38 ezer olyannal, akik igazoltan többször estek át a betegségen, míg 5,3 millió személy adatai, akik nem kapták el a koronavírust, kontrollcsoportként szolgált. A többször fertőzöttek közül 36 ezren kétszer, 2200-an háromszor, 246-an pedig négyszer fertőződtek meg.

Az újrafertőzöttek között gyakori probléma volt a mellkasi fájdalom, a szívritmuszavar, a szívrohamok, a szívizomgyulladás, hirtelen szívleállás és a vérrögök. Emellett légzési nehézségek, alacsony véroxigén-szint, tüdőbetegségek és a tüdő körül felgyülemlett folyadék is gyakori volt Al-Aly szerint, aki elmondta, ezek elsősorban a fertőzés körüli időben fordultak elő, de akár hat hónapig is tarthattak attól függetlenül, hogy valaki be volt-e oltva vagy sem. Azt is megállapították, hogy minél többször fertőződött meg valaki, annál súlyosabb problémák jelentkeztek nála.

Ez nem azt jelenti a kutató szerint, hogy nincsenek olyanok, akik épségben átvészelik a koronavírust, sőt, nagyon is sokan vannak. A tanulmány inkább arra mutat rá, hogy minden újrafertőződéssel egyre nagyobb a kockázata a tartós mellékhatások kialakulásának, nagyjából 50%-kal. Azt azonban hozzátette, hogy az újrafertőződés azoknál volt gyakoribb, akik eleve a veszélyeztetettebb korcsoportba tartoztak, így az nem feltétlenül véletlenszerű, ahogy a tartós mellékhatások kialakulása sem.

Dr. Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem fertőző betegségeket tanulmányozó részlegének igazgatója a tanulmányra reagálva elmondta, egyértelmű, hogy az embereknek már elege van a járványból, de a járványnak nincs elege az emberekből, ezért azt tanácsolja, hogy aki veszélyeztetett csoportba tartozik, vagy nem akar megbetegedni, jobban teszi, ha inkább maszkot vesz nyilvános helyeken.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.