Koronavírus – újabb tanulmány szolgált jó hírrel a gyerekek kapcsán

not image

Nagy Noel

2020.július.1 - 13:05

Egy új tanulmány szerint száz pozitív koronavírus-teszttel záró gyermek közül kevesebb mint egy esetén végződik halálos kimenetellel a vírus, valamint rendkívül alacsony a súlyos lefolyású betegség kockázata.

Egy új tanulmány szerint száz pozitív koronavírus-teszttel záró gyermek közül kevesebb mint egy esetében végződik halálos kimenetellel a vírus, valamint rendkívül alacsony a súlyos lefolyású betegség kockázata is.

Egy brit, osztrák és spanyol tudósokból álló kutatócsapat közel 600 tizennyolc év alatti, bizonyítottan koronavírus-fertőzött gyermek esetén vizsgálta meg, hogy milyen kimenetellel végződött a vírus. A tanulmány egyik megfigyelése szerint a vizsgált gyermekeknek mindössze negyede rendelkezett krónikus betegséggel a fertőzés előtt.

Ez azért is érdekes megfigyelés, mert éles kontrasztot mutat a felnőtt koronavírus-fertőzöttekhez képest, ahol a betegek túlnyomó többségének van valamilyen krónikus betegsége, vagy tartós egészségügyi problémája.

https://liner.hu/egyes-jelek-arra-utalnak-hogy-a-gyermekek-megsem-terjesztik-a-koronavirust/

A tanulmány szerint a COVID-19-cel megfertőződött gyermekeknek több mint 60%-a szorult a betegség miatt kórházi ellátására, közülük 8% került intenzívellátásba. Az 582 tanulmány alá vont gyermek közül mindössze 4 vesztette életét, míg 16%-uknál teljesen tünetmentes volt a betegség lefolyása.

Marc Tebrugge gyermekgyógyász úgy véli, nem szabad az egész társadalomra levetíteni a tanulmány eredményeit, viszont mindenképpen biztató következtetésekre jutottak. „A halálozási ráta valójában még ennél is alacsonyabb, mivel az enyhe tünetekkel rendelkező gyermekeknél nem szükséges az orvosi ellátás, így a tanulmányba bele sem vonták őket”, mondta a University College London orvosa.

„Összességében a gyermekek és fiatalok túlnyomó többsége csak enyhe tüneteket produkál. Ennek ellenére az is kijelenthető, hogy a gyermekek nem elhanyagolható arányánál ténylegesen kialakul a súlyos megbetegedés és akár az intenzívosztálybeli ellátás szükségessége, amit figyelembe kell venni az egészségügyi koordináció során”, magyarázta Tebrugge.

https://liner.hu/unicef-120-millio-del-azsiai-gyereket-taszithat-nyomorba-a-koronavirus/

A tanulmány szerint a gyermekek leggyakrabban (65%) lázra és felső-légúti fertőzésre (54%) panaszkodtak, de a negyedüknél tüdőgyulladás is kialakult szövődményként. Mint ismeretes, a COVID-19 súlyossága szempontjából a kor döntő faktornak nevezhető, és egy újabb megbizonyosodást kaptunk, hogy a legfiatalabbak relatíve biztonságban vannak.

Egy érdekes elem még mindenképpen kiemelendő a tanulmányban, mégpedig az, hogy alacsony számú gyermek esetén a COVID-19 mellett más légúti vírusokat is felfedeztek, körükben pedig háromszor akkora volt az esélye, hogy intenzívosztályra kerülnek, így ez is fontos információ lehet a vírus természetének megértése szempontjából.