Koronavírus – kudarcba fulladt Szlovákia teljes lezárása

MTI/EPA/Jakub Gavlak
not image

Kulcsár Péter

2021. december 4. - 12:16

Habár a koronavírus-fertőzés intenzív terjedését szerették volna megakadályozni a döntéshozók a rendelettel, a teljes zárlatot óriási fiaskóként könyvelhetik el.

A kormány úgy szerette volna növelni az oltási kedvet, hogy lottót hirdetett, az akció azonban korántsem úgy sült el, ahogyan azt szerették volna. Mindeközben egyre többen kerültek kórházba, az egészségügyi ellátórendszer pedig nem bírja a terhelést, ami egyrészt annak köszönhető, hogy nem jut elég pénz az osztályok fenntartására, másrészt az orvosok nagy része „távgyógyítást” végez ahelyett, hogy tüneti kezelést nyújtana a covid-betegeknek.

A szlovákiai szigorításokat november 18-án fogadta el a kormány, november 22-től léptek életbe. Ebben az időszakban az oltási kedv még nőtt – november 18. és 24. között 49 080 személyt oltottak be a vakcina első adagjával. A következő héten azonban az oltási kedv hirtelen a felére esett vissza: november 25. és december 1. közt már csak 28 286-an kapták meg az első dózist – írta az Új Szó.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Mindez a lap szerint összefügghet azzal, hogy a teljes lezárás miatt szinte már semmilyen előnyhöz nem jutnak azok, akik felveszik a vakcinát. Korábban még arról is szó volt, hogy a feketével jelölt járásokban kinyitják a vendéglátóhelyeket a teljesen védettnek minősülő személyek előtt, végül azonban nem így lett, sőt a beoltottakra is szigorú kijárási tilalom vonatkozik.

Igor Matovič pénzügyminiszter 500 eurós oltási igazolványokat osztana szét a 60 év felettieknél, ám az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy újabb kidobott adófizetői pénzről lenne szó, amit sokkal hasznosabb dolgokra is fel lehetne használni.