Vajon mi történik akkor, ha három különböző vakcinát kombinálunk?

Fotó: Unsplash/Jeremy Bezanger
not image

Borbély Fanni

2021. december 6. - 06:09

Nem egyedi eset, hogy az ajánlások megváltoznak, így a beadandó vakcinák listája is. De vajon mennyire veszélytelen ez a gyakorlat?

Ez a szituáció több millió embert érint Németországban, ugyanis az első adagként összesen 9,2 millió ember kapta meg az AstraZeneca oltóanyagát, azonban július elején a német oltási bizottság módosította a vakcina ajánlását, így azon oltottak, akik az AstraZeneca vakcinájából kaptak, második dózisként már másik oltóanyagot kellett felvenniük.

Egészen pontosan 5,8 millió AstraZenecával oltott ember kapta meg a Pfizer második oltását, most azonban eljött az idő, hogy megkapják a harmadik, azaz az emlékeztető oltást. Itt pedig felmerül a kérdés, hogy mégis milyen oltóanyagot fognak kapni, hiszen Németországban már alig maradt a Pfizer oltóanyagából, így marad a Moderna vakcinája.

Mi történik azokkal, akik egyfajta “keresztoltást” kaptak, és van-e ennek mellékhatása? A ZDF most ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy egy vakcinát emlékeztetőként lehessen alkalmazni, újból át kell esnie az EMA engedélyeztetési eljárásán. A Moderna esetében például az EMA október 25-én ki is adta ajánlását, melyben az szerepel, hogy a harmadik, emlékeztető oltáskor a korábbiakban alkalmazott dózis felét kell beadni a páciensnek.

A probléma pedig abból adódik a kombinációk terén, hogy a vakcinagyártók egyszerűen nem készítenek vizsgálatokat versenytársaik oltóanyagaival, így nem is áll rendelkezésre információ arra vonatkozóan, hogy veszélyes lehet-e a mixelés. Ennek ellenére az EMA korábban kiadott egy olyan nyilatkozatot, melyben kijelentették, “tudományos indokok szólnak amellett, hogy a keresztoltás biztonságos és hatékony”.

Aggodalomra azonban semmi ok: több szakértő is emlékeztetett, hogy a keresztoltás nem egy új keletű dolog, gondoljunk csak az influenza elleni oltásokra. Nem egyszer előfordul ugyanis, hogy másik vakcinát kapnak a kórházak, szakértők szerint pedig a kombinálás tulajdonképpen még előnyös is lehet, hiszen a vírus elleni antitestek sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben termelődhetnek, ha több különböző alapú oltóanyagot kombinálunk.