A koronavírus tüneteivel összetéveszthető fertőzés kezdett el terjedni Magyarországon

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 21. - 20:34

Olyan hurutos megbetegedés jelent meg ősszel hazánkban, amelynek szimptómái szinte megegyeznek a koronavírus tüneteivel, így nem árt résen lenni.

A Pécsi Tudományegyetem vezető főorvosa, Tibold Antal szerint az elmúlt három napban 1 079-en kapták el a koronavírus-fertőzést, miközben 13-an haltak meg, ami egyértelműen jelzi, hogy megkezdődött a negyedik hullám:

„A kórházi ellátást igénylő betegek száma is megnőtt. Az intenzív osztályon kezeltek száma növekedésnek indult, és, bár ezek a számok országos szinten relatíve alacsonynak mondhatóak, de a nyári csendes hónapokhoz képest markáns emelkedés tapasztalható.”

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a háziorvosok azt tapasztalják, egyre több hurutos megbetegedéssel jelentkeznek páciensek a rendelőben, ezt viszont egy másik kórokozó okozza, ami minden ősszel terjedni szokott a lakosság körében – olvasható az ATV riportjában.

Örömhír talán, de elbizakodásra nem szabad hogy okot adjon az, hogy egyelőre kevés a pozitív PCR teszt. Tehát ez a sok hurutos betegség nagy része egyéb, más kórokozó, más vírusok által okozott betegség” – mondta Bélteki Béla háziorvos.

Rusvai Miklós úgy gondolja, akkor zárulhat sikerrel a védekezés a covid-járvánnyal szemben, ha vissza tudjuk szorítani a delta variáns térnyerését, így a vakcinák révén kialakulhat egy részleges immunitás:

„Igen, úgy tűnik, hogy a delta variáns fertőzőképesebb, de több nemzetközi felmérés azt sejteti, hogy esetleg a megbetegítőképessége, valamivel enyhébb mint az alfa variánsé, ezt azonban még nagyon óvatosan kell kezelni.”