Erre a dologra figyeljünk, ha koronavírus elleni gyógyszert szedünk

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 24. - 22:08

Pusztai Erzsébet infektológus elmondta, hogy a covid ellen alkalmazott favipiravir csak akkor hatásos, ha a betegség első pár napjában szedjük be őket.

A szakember az ATV Start című műsorában elmondta, mivel az oltottak is elkaphatják a fertőzést, viszont nem betegednek meg olyan súlyosan, ezért a vakcina elsődlegesen az egyént védi, és az egészségügyet óvja a túlterheltségtől.

Pusztai Erzsébet hozzátette, a járvány megfékezését kizárólag szigorításokkal lehetne elérni, személy szerint a kontaktusszám csökkentését és a maszkviselést tartja a legfontosabbnak, valamint a nemrég elrendelt kötelező beltéri maszkviselést is hamarabb bevezette volna.

Az infektológus kiemelte, a legnagyobb probléma Magyarországon jelenleg az, hogy nincsenek „világos, tiszta” adatok a járvánnyal kapcsolatban. „Nagyjából, saccolgatva beszélnek a szakértők is, mert nem jutnak hozzá a korrekt adatokhoz” – mondta.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A koronavírus elleni favipiravirral kapcsolatban Pusztai azt nehezményezte, hogy ez a gyógyszer csak a betegség első pár napjában hatásos, az emberek jelentős része azonban ennyi idő alatt nem jut odáig, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy koronavírusos, ugyanis nem működik a tesztelési rendszer.