Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,77 Ft
Euró
384,62 Ft
Font
451,20 Ft
Bitcoin
67,067 $

Koronavírus – csak a 65 év feletti korosztálynál gyakori az újrafertőződés

Azok, akik már egyszer elkapták a koronavírust, általában hat hónapon belül nem fertőződnek meg újra, ezzel szemben az idősebbek hajlamosabbak lehetnek a reinfekcióra.

...svg content...Brüsszel, 2021. március 18. II. Albert volt belga király (hátul, b) és hitvese, Paola volt királyné koronavírus elleni vakcina beadására vár egy brüsszeli oltóközpontban 2021. március 18-án. MTI/EPA/Pool/Olivier Matthys
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A The Lancet tudományos folyóiratban közzétett tanulmány alapján a 65 év alatti korosztály 80 százalékban védett az újrafertőződéstől, míg a 65 év felettiek esetében ugyanez az arány csupán 47 százalékra tehető – írta az RTE hírportál.

Dr. Steen Ethelberg, a dán Statens Szérum Intézet professzora, egyben a kutatás vezetője elmondta, eredményeik rámutatnak arra, hogy a Covid19 újrafertőződés kockázata a korábban egészséges felnőtteknél minimális, azonban a meghúzódó alapbetegségekkel szenvedő idősek jobb, ha odafigyelnek magukra még akkor is, ha már egyszer leküzdötték a kórokozó támadását. Soron kívül Magyar Péter szívesen vitázik, de van egy feltétele

„Mivel az idősebbeknél nagyobb az esélye a súlyos tünetek kialakulásának és az elhalálozásnak, ezért rendkívül fontos, hogy megvédjük őket a jelenleg is hatályos óvintézkedésekkel. Nem győzzük hangsúlyozni, saját életüket kockáztatják, amikor nem vesznek fel maszkot, vagy éppen nem tartják be a közösségi távolságtartás alapszabályait.”

A tanulmány szerzői a dániai covid-tesztelési adatbázisból dolgoztak, amelyet a teljes lakosság 69 százalékán, vagyis közel 4 millió emberen végeztek el 2020-ban. Amíg az első hullámban a 65 év feletti korosztály tesztjeinek 0,6 százaléka lett pozitív, addig a második hullámban 2 százalékra nőtt az arányuk.

Nemcsak időseket, hanem egészségügyi dolgozókat is ellenőriztek, és rájöttek, hogy miközben az első hullámban 1,2 százalékuk fertőződött újra, addig a második hullámban már 6,2 százalékuk kapta el másodszorra is a koronavírus-fertőzést.

Habár a Sars- és Mers-vírusok esetében általában két-három éves védettségről beszélhetünk, a Covid19 kórokozója sokkal agresszívebb, és az immunrendszer nem mindig jegyzi meg kellőképpen a támadását, ezért kiemelten fontos a vakcináció.

Szijjártó Péter elmondása szerint egyetlen magyar ügynök sincs veszélyben

Szijjártó Péter egy bulvárlap kérdéseire válaszolt.

Magyar Péter szívesen vitázik, de van egy feltétele

Magyar Péter valódi vitát szeretne, csakhogy a kormány semmilyen formában nem hajlandó képviseltetni magát ezen eseményeken.

A Diákhitel Központ szerint nem igazak a sajtóban megjelent állítások

A 24.hu friss cikke szerint olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, mely lehetővé teszi, hogy két lépcsőben a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bankhoz szervezzék ki a Diákhitel Központ ügyfeleit. A Diákhitel Központ tagad.