Dollár
402,65 Ft
Euró
406,14 Ft
Font
480,42 Ft
Bitcoin
23,482 $

Müller Cecília megnyugtatta az embereket a hazai PCR tesztek kapcsán

Fotó: Nyíregyháza, 2021. március 11. Moderna koronavírus elleni vakcina fecskendőben szociális alapszolgáltatásban dolgozó munkatársak beoltására a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Idősek Otthonának épületében 2021. március 11-én. MTI/Balázs Attila
not image

Hujber Dávid

2021. március 18. - 15:31

Az országos tisztifőorvos tisztázta, hogy számos más országgal szemben a hazai PCR-tesztek több vírustörzset is képesek kimutatni.

Müller Cecília reagált azokra a hírekre, miszerint egyes mutáns vírusokat nem ismernek fel a PCR-tesztek, de a Magyarországon lévőknek emiatt nem kell igazán aggódniuk.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

Több olyan vírusvariáns is van, amelyeket a hagyományos PCR-tesztek nem tudnak kimutatni. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, ez attól függ, hogy milyen PCR-tesztről van szó. A Magyarországon végzett tesztek háromféle antigént is ki tudnak mutatni.

Számos országban csak egy antigént mutatnak ki, míg Magyarországon hármat is, tehát sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy hazánkban a mutálódott vírusokat is detektálni tudják ezekkel a tesztekkel.

Két vakcinaszállítmány is érkezett csütörtökön, az egyik sokkal kevesebb

„Egyelőre Magyarországon bármelyik vírustörzset ki tudjuk mutatni PCR-vizsgálattal. Ez azonban nem egy statikus állapot, mivel folyamatosan új variánsokat találnak. Magyarországon jelenleg a brit variáns a domináns, emiatt is növekednek jelentős mértékben a számok.