Zöld programot követelnek Orbán Viktortól és az összes miniszterelnök-jelölttől

Fotó: Greenpeace/Járdány Bence
not image

Kornis Vivien

2021. július 29. - 03:12

A miniszterelnök-jelöltek 2022-től érvényes környezetvédelmi programját a Greenpeace kiértékeli, majd nyilvánosságra hozza.

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben kéri a jövő évi választásokon induló miniszterelnök-jelölteket – a jelenleg kormányon lévő Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt –, hogy hozzák nyilvánosságra 2022-től érvényes zöld programjukat. A környezetvédő szervezet idén augusztus 31-ig várja a jelöltek konkrét vállalásait, melyeket értékelés után a Greenpeace hazai ága nyilvánosságra hoz.

Az éghajlat és az élővilág válsága már most is érinti a magyarok mindennapjait. Elég az idei nyáron hetekig tomboló hőhullámra és aszályra, vagy a súlyos zivatarokra és a településeket elöntő árvizekre gondolni. Az élővilág rombolásával egyre szaporodnak a vadállatokról emberre terjedő betegségekkel pusztító járványok is, míg Magyarországon rendre jelennek meg az újabb és újabb, az élelmiszertermelést megnehezítő és a biodiverzitást csökkentő invazív fajok, valamint a súlyos betegségeket hordozó kullancs- és szúnyogfajok – hangsúlyozta a környezetvédelmi szervezet.

„A XXI. században nincs hiteles politikus erős zöld program nélkül. Napjaink legnagyobb politikai feladata, hogy segítse a lakosság és a vállalatok minél zökkenőmentesebb átállását a tiszta közlekedésre, tiszta energiákra, és egy olyan gazdasági és társadalmi rendszert építsen ki, amely ahelyett, hogy felelőtlenül feléli az erőforrásokat, a természettel harmóniában működik. A jövő generációknak is szüksége lesz tiszta vízre, termőföldre, levegőre, kiszámítható éghajlatra, és mindazokra az erdőkre, mezőkre és vizekre, ahol a minket is fenntartó élőlények élnek. Mi most a minimumot kérjük a miniszterelnök-jelöltektől: hozzák nyilvánosságra a választási kampányukban a zöld programjukat. Így a választópolgárok ennek ismeretében szavazhatnak majd, amikor a jövőjükről döntenek a következő választásokon.” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország azt várja minden, 2022-ben lehetségesen kormányra kerülő miniszterelnök-jelölttől, hogy

  • konkrét vállalásokkal tegye egyértelművé, hogy a környezeti válságok elleni harc élére állva megvédi Magyarország lakosságát és élővilágát;
  • zöld programjában kifejti, milyen érdemi intézkedéseket hoz a tiszta levegőért, tiszta vízért, a tiszta talajért, valamint a tiszta közlekedésre, a tiszta gazdaságra, a tiszta mezőgazdálkodásra való átállásért, és a gyermekeink számára is megóvandó természeti értékeink megőrzéséért.

A környezetvédő szervezet a miniszterelnök-jelölteket arra kéri, hogy 2022-es kormányra kerülésük esetén érvényes zöld programjukat legkésőbb augusztus 31-ig hozzák nyilvánosságra és juttassák el azt a Greenpeace-hez.

A jelöltek válaszait a Greenpeace Magyarország összesíti, értékeli, és ennek eredményét nyilvánosságra hozza.