Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Környezetbarát nukleáris hőerőművet fejlesztett ki egy cseh kutatócsoport

Miután az Európai Unió nagyvárosai több millió eurót költöttek atomerőművekben származó nukleáris energiákra, egy sokkal zöldebb megoldást alkottak meg cseh tudósok, amely iránt már most óriási érdeklődés mutatkozik.

Unsplash
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Szinte mindegyik város Csehországban szénerőművekből származó energiát használ, azonban az EU legutóbbi határozata alapján hamarosan megújuló energiaforrásra kell átállniuk a tagállamoknak, így új alternatíva után kellett nézniük.

A prágai Cseh Műszaki Egyetem és a plzeňi Nyugat-Bohémiai Egyetem kutatói egy korszakalkotó megoldással álltak elő, amit Teplator névre kereszteltek, mellyel az atomerőművekben lévő fűtőelemekből származó hőt a víz felmelegítésére lehet felhasználni. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

A DW riportjából kiderült, hogy az új eljárásnak köszönhetően plusz energiát tudnak termelni anélkül, hogy leterhelnék a környezetet. A Teplator lényegében bármelyik atomerőműben megvalósítható, csupán a technológiai paramétereket szükséges beszerezniük a vállalatoknak és üzemeknek.

A Teplator legegyszerűbb változata normál atmoszféranyomás mellett, 100 Celsius-fokon működik, és sokkal kevesebb komponens és technikai tudás kell az összeszereléséhez és beiktatásához a fejlettebb modellekhez képest.

Mivel az EU zöld energiaforrásokra állhat át az elkövetkező években, ezért Csehország legnagyobb autógyártója, a Škoda jelezte, szeretnék kihasználni a technológiában rejlő potenciált, ezért felvették a kapcsolatot az egyetemek kutatóival a megoldás implementálása kapcsán.