Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Könyörtelen leszámolásba kezdtek a tüntetőkkel szemben Fehéroroszországban

Minszk, 2021. január 24. Fehérorosz rendõr õrizetbe veszi a nem engedélyezett ellenzéki tüntetés egyik résztvevõjét Minszkben 2021. január 23-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással gyõzött. Az ellenzék Lukasenka lemondását és új választást követel, az elnök azonban nem hajlandó erre, helyette alkotmánymódosítást helyezett kilátásba. MTI/EPA
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Szerdán megerősítették helyi ügyészek, hogy már 400 embert ítéltek el az Alekszandr Lukasenka elleni fehérorosz tüntetésekkel összefüggően.

Hónapokon keresztül zajlottak a tüntetések az elnök ellen, amiért erősen feltehetően elcsalta a 2020-as elnökválasztások. Az ellenzéki Szvetlana Tihanovszkaja kiemelt népszerűsége ellenére Lukasenka a szavazatok 80 százalékát szerezte meg, amit a nép egy része és a nemzetközi szervezetek úgy ítéltek meg, egyértelműen csalásra utal.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

A tüntetések nagyon erőteljesen indultak, és hiába lépett fel erőszakosan a rendőrség, a demonstrálók hónapokig nem hátráltak. Az elmúlt hónapok során azonban a protestálás alábbhagyott, így a belarusz hatóságok „munkához is láttak”, és elkezdték letartóztatni az aktivistákat, tüntetőket és újságírókat, akiket csak találtak.

A fehérorosz főügyész közleménye szerint már legalább 631 ember ellen emeltek vádat, amiért részt vettek „tiltott tömegrendezvényeken” és tüntetéseken, amelyek „súlyosan sértik a közrendet” – idézte az AFP alapján az International Business Times. Mint mondták, már több mint 400 ember ellen ítéletet is sikerült hozni.

A közlemény szerint a gyanúsítottak nyilvánosan sértegették, fenyegették és erőszakot alkalmaztak a rendvédelmi szervekkel szemben, valamint magántulajdonban lévő vagyontárgyakat rongáltak meg. Az ügyészek néhány példát is említettek, mint egy 35 éves férfiét, aki „a hatóságokat sértő kommentet tett közzé” az egyik közösségi médiafelületen.

Eddig a legnagyobb büntetés, amelyet kiszabtak egy tüntetőre, az tíz év letöltendő szabadságvesztés volt – derült ki. A múlt hónapban például egy 16 éves epilepsziás fiatalt öt évig terjedő javítóintézeti büntetésre ítéltek, amiért részt vett a tömeges tüntetéseken.