Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Forradalmi vízszűrőt alkotott konyhai hulladékból két végzős hallgató

Fotó: alisonleedham / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 26. - 23:02

A megközelítés új lehetőségeket nyit a vízszűrés- és tárolás területén, miközben jelentős mennyiségű műanyaghulladéktól óvhatja meg a környezetet.

A Pratt Institute végzős hallgatói, egyben a Studio Doppelgänger munkatársai újabb lépést tettek a bolygóért, amikor élelmiszer-hulladékból megalkották komposztálható vízszűrőjüket. A Strøm névre keresztelt terméket fosszilis tüzelőanyagok nélkül, konyhai maradékokból hozták létre, és akár egy pohár vízbe helyezve is képes tisztítani a vizet, használható ugyanakkor vízszűrő patronként, illetve öntisztító kancsó is készül belőle.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

A szűrők aktív szenet használnak, ennek forrása azonban nem kőolaj, hanem a természetes bioszén egy formája – a megközelítés új lehetőségeket nyit a vízszűrés és -tárolás területén, miközben évente 100 millióval csökkentheti az egyszer használatos műanyag szűrők iránti igényt, amelyek elhasználódás után a hulladéklerakókba kerülnek.

A gyártási folyamat meglehetősen egyszerű, a találmány megalkotói, Charlotte Böhning és Mary Lempres a saját konyhájuk kemencéjében égették el a helyi gazdaságokból és éttermekből származó banánhéjat, birkacsontokat és más hulladékot – olvasható az Inhabitat cikkében.

A „pirolízis” nevű folyamat során a biomasszában lévő szén porózus abszorbens szénné alakult, amely eltárolja az élelmiszerekből származó szenet, és nem engedi a légkörbe. A projekt fő célja a szén megkötése volt: ezek a szűrők a hulladéklerakóba érve is tovább tárolják a szenet, és nem termelnek metánt, mint az élelmiszerből származó hulladékok.

Következő lépésként a bioszenet méhpropolisszal és természetes gyantákkal kombinálták, hogy egy hőre lágyuló anyag jöjjön létre, amely kompozit szűrőként vagy edényként – Strøm vízkancsóként – funkcionál. A kész termék képességei felülmúlják a hagyományos szűrőket, mivel olyan anyagoktól is megtisztítja a vizet, amelyek nem reagálnak az aktív szénre.

A gyártás során a bioszenet vassófürdőben mágnesezik, hogy képes legyen kivonni a nehézfémeket, a szénben lévő állati csontok pedig megkötik a fluort. Mindezek mellett a kötőanyagként működő fagyanta és propolisz megakadályozza a baktériumok elszaporodását – utóbbi anyag számos antimikrobiális, vírus- és gombaellenes hatásáról ismert.

További előnyös tulajdonsága, hogy miközben a műanyagok bomlása gyakran 11 generáción át tart – közben szennyező és hormonháztartást károsító vegyi anyagokat bocsátva a környezetbe -, a bioszén szűrők a talajba kerülve egy hónap alatt teljesen lebomlanak, ráadásul műtrágyaként vagy szénelnyelőként is használhatók.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.