COP26: A klímavészhelyzet magában foglalja a “nukleáris tél” veszélyét is

Fotó: Unsplash/Science in HD
not image

Borbély Fanni

2021. november 1. - 00:13

A világ vezetői jövő héten Skóciában összegyűlnek a COP26 éghajlatváltozási konferenciára, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, melyek véget vethetnek a világ katasztrofális függőségének a fosszilis tüzelőanyagoktól.

A klímavészhelyzettel kapcsolatos tudatosság az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, miközben a kormányzati válaszok továbbra is csekélyek. A szélsőséges éghajlati veszély egyik aspektusa – a “nukleáris tél” – azonban még alig jutott el az emberek tudatáig.

A vágyálmoktól eltekintve, a nukleáris háború veszélye nem csökkent, sőt, épp ellenkezőleg: a Bulletin of the Atomic Scientists egyre közelebb viszi a “végítélet óráját” a katasztrofális éjfélhez; a szimbolikus mutatói most már csak 100 másodpercre vannak éjféltől, szemben az egy évtizeddel ezelőtti hat perccel – írja az IPS.

Egy nukleáris háború gyorsan kataklizmikus klímaváltozást hozna. Egy nemrégiben megjelent tudományos tanulmány számtalan tanulmányt szinkronizálva arra a következtetésre jut, hogy – a városokban végrehajtott atomrobbanások után – “a füst hatékonyan elzárná a napfényt, ami fagypont alatti hőmérsékletet okozna a világon”.

A kutatók becslése szerint az ilyen körülmények 10 évig tartanának. Az Amerikai Tudósok Szövetsége azt jósolja, hogy “egy nukleáris tél az emberek és a nagytestű állatok többségét nukleáris éhínségben pusztítaná el, egy olyan tömeges kihalási eseményben, amely hasonló ahhoz, amely a dinoszauruszokat kiirtotta”.