Nem segít a klímacélokon, hogy a széntermelők több száz új bányát terveznek nyitni világszerte

Fotó: Unsplash/Dominik Vanyi
not image

Kornis Vivien

2021.június.11 - 02:55

Egyre csökken a kereslet a széntermelésre, a vállalatok mégis újabb projekteket terveznek egy elemző szerint.

Legalább 432 új szénbányát és bányászati projektet terveznek jelenleg a világ széntermelői, ami egy csütörtökön közzétett tanulmány szerint 2.28 milliárd tonna éves többlettermelést jelenthet, ez pedig veszélybe sodorja a kitűzött globális klímacélokat.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Kína, Ausztrália, India és Oroszország felel az új, tervezés alatt álló projektek több mint harmadáért. Az egyesült államokbeli székhellyel rendelkező Global Energy Monitor tanulmánya szerint egyedül Kína további 452 millió tonna éves termelési kapacitással rendelkező bányát épít jelenleg. 

“Míg az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) éppen óriási lépés megtételére szólított fel a nettó zéró kibocsátás felé, a széntermelők azt tervezik, hogy a termelési kapacitásukat 30 százalékkal növelik 2030-ig, ez pedig visszalépést jelentene” – közölte Ryan Driskell Tate, a Global Energy Monitor elemzője, a tanulmány vezető szerzője.

Kína ígéretet tett arra, hogy a kibocsátása 2030-ra csúcsra ér, de 2060-ra eléri a nettó zérót. Hszi Csin-ping kínai elnök bejelentette, hogy az ország el fogja kezdeni visszaszorítani a széntermelést, de leghamarabb csak 2026-tól.

A Global Energy Monitor szerint az új projektek nemcsak a globális felmelegedés elleni harcot veszélyeztetik, hanem gazdasági következményekkel is járnak, hiszen a vállalatok számára ezek akár 91 millió dollárnyi, beragadt tőkét jelenthet.

Driskell Tate szerint a széntermelésre és az új szénbányászati projektekre egyre csökken a kereslet, a meglévő bányák bővítése és újak kialakítása pedig gazdaságilag “életképtelen”, a környezet szempontjából pedig “tarthatatlan.”