Kivégzése előtt szívrohamot kapott egy elítélt, mégis felakasztották a holttestét

not image

Kulcsár Péter

2021.február.25 - 10:37

Egy iráni nő szívinfarktust kapott, miközben akasztófa felé tartó sétája közben látta, amint kivégeznek előtte 16 másik elítéltet.

Zahra Iszmailit férje, Alireza Zamani meggyilkolása miatt ítélték halálra. A büntetés végrehajtására a Rajai Sahr Börtönben került sor, a kétgyermekes családanya azonban szörnyű tragédiát élt át kivégzése előtt.

Ügyvédje szerint miközben a kivégzőosztag akasztófa elé kísérte a halálra ítélt nőt, végig kellett néznie, ahogyan a hóhérok felakasztanak előtte 16 férfit. Az eset olyannyira megviselte, hogy szívrohamot kapott, és életét vesztette.

Ami ennél is sokkal hátborzongatóbb, hogy a nőt annak ellenére felakasztották, hogy percekkel korábban már elhunyt, így csupán mozdulatlan holttestét helyezték fel a bitófára – tudósított a The Sun magazin.

A nő elmondása szerint férje magas rangú iráni hírszerzési minisztériumban dolgozó tiszt volt, aki folyamatosan vegzálta és abuzálta őt, valamint gyermekeit, és akkor pattant el nála a húr, amikor már lányát is molesztálni kezdte.

Iránban többszöri alkalommal ítéltek halálra embereket pusztán azért, mert bebizonyosodott róluk, hogy homoszexuálisak, szexuális kapcsolatot létesítettek házasságon kívül, vagy éppen alkoholt fogyasztottak.

A nyilvános kivégzéseket egy darura felhúzott kötéllel bonyolítják le, az elkövetők így fájdalmas, fulladásos halálra számíthatnak. Nemcsak felnőtteket, hanem 12 éven aluli gyerekeket is felakaszthatnak – 2018-ban például összesen hat fiatalkorút végeztek ki, közülük két gyermekfeleséget, akik megölték agresszív férjeiket.