Kiütéseket és bőrpanaszokat okozott a Facebook Oculus VR-szemüvege a felhasználóknál

Facebook
not image

Kulcsár Péter

2021. július 29. - 16:38

Közel sem egészséges dolog órákon keresztül viselni a VR-szemüvegeket, a Quest 2 például annyira veszélyesnek bizonyult, hogy különböző elváltozásokat idézett elő viselőik arcán.

A Facebook kedden bejelentette, hogy nagyjából négymillió darab headsetet vissza fognak hívni, mivel a júzerek irányából komoly panaszok érkeztek, legalább 45-en közülük orvosi ellátást igényeltek, mivel kiütéseket és égő érzést tapasztaltak a VR-szemüvegek használatát követően.

Az Ars Technica magazin értesülései szerint a közösségi média vezető platformja azt tervezi, hogy leállítja az összes Oculus Quest 2 árusítását Észak-Amerikában egészen addig, amíg ki nem javítják a hibákat.

Minden bizonnyal augusztus vége felé újraindulhatnak a gyártások és az értékesítések, addig meg kell birkózniuk a rajongóknak azzal a ténnyel, hogy a headset viselése sajnos egészségtelen.

A júzerek egyébként már hónapok óta küldik sorozatosan a beszámolókat a Facebook felé azokról az esetekről, melyek során egészségi panaszokat okozott a VR-szemüveg, előfordult olyan is, amikor valaki heteken keresztül viszketett és vakarózott, mire az orvosa kiderítette, hogy valószínűleg a headset okozza a kellemetlenségeket.

Korábban is jelezték ezeket a problémákat, ám az amerikai techóriás nem lépett közbe, mondván olyan ingerlő hatású anyagokat tartalmaznak a készülékek, amelyek csak bizonyos embereket érintenek, nem pedig a teljes felhasználói bázist.