Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

A kínai mentők megtalálták az összeomlott szénbányában meghalt 19 munkás holttestét

Fotó: Hszinhua hírügynökség
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hónapok óta tartó mentési munkálatok a Csinghaj-Tibet-fennsík távoli részén a csapdába esett bányászok holttestének megtalálásával értek véget.

Az augusztus 14-én történt bányaomlásban rekedt 21 emberből csak egy maradt életben. Tizenkilenc kínai bányászt, akik a föld alatt rekedtek, amikor múlt hónapban beomlott egy szénbánya, hétfőn holtan találtak – jelentette az állami média, hatalmas mentési erőfeszítések után.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Huszonegy ember dolgozott az északnyugat-kínai Csinghaj tartomány távoli részén lévő Csaidaer bányában, amikor augusztus 14-én hirtelen beomlott a tető – közölték a helyi hatóságok a múlt hónapban. Egy túlélőt és egy halott bányászt már napokkal az omlás után a felszínre emeltek, de a mentők a többieket nem érték el egészen hétfőig, amikor a többi holttestet is kiemelték – írja a South China Morning Post.

„Hétfő kora reggelre a mentési munkálatok lényegében befejeződtek. A 19 csapdába esett személyt mind megtalálták a kutatás során, egyiküknek sem voltak életjelei”

– jelentette a CCTV állami televízió a mentőcsapatra hivatkozva.

Több mint 1000 ember vett részt a csaknem 30 napig tartó mentési munkálatokban, akik kimerítő körülmények között, több mint 3800 méteres magasságban dolgoztak. A bánya a hatalmas, magasan fekvő Csinghaj-Tibet-fennsíkon található, egy ritkán lakott, zord éghajlatú területen. Kínában sajnos gyakran történnek bányabalesetek, mivel az iparág biztonsági mutatói nagyon rosszak, és az előírásokat sem tartják be.

Januárban egy 22 fős bányászcsoportból 11-et drámai módon mentettek ki egy beomlott bányából a kelet-kínai Santung tartományban, miután két hétig több száz méter mélyen a föld alatt rekedtek. Ugyanebben a tartományban februárban egy aranybánya robbanása 10 ember halálát okozta.