Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,06 Ft
Euró
389,45 Ft
Font
455,19 Ft
Bitcoin
53,579 $

Kínában épül a világ első moduláris minireaktora

Megkezdték Kínában a világ első kis méretű moduláris reaktorának összeszerelését, amelyet az ország Hajnan provinciában üzemelhetnek be.

Unsplash
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A több mint 125 megawatt kapacitású, magas nyomású vízáramot hasznosító ACP100 névre keresztelt reaktor építésének kedden fogtak neki.

Ez lesz a világ első szárazföldi moduláris reaktora, amellyel évente több mint 526 ezer háztartásnak szolgáltathatnak elektromos áramot – írta az RT hírportál. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

A Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság (CNNC) által kifejlesztett reaktor az ország Csangcsiang atomerőmű-rendszerének egyik oszlopos tagja lehet, és bár 2017-re tervezték beüzemelni, a csúszások következtében végül későbbre tolták a beüzemelését.

2016-ban az ACP100 lett az első minireaktor, amely sikeresen teljesítette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) sztenderdjeit. Az ehhez hasonló erőművek azért is hasznosak a hagyományos, nagy méretekkel rendelkező társaikhoz képest, mivel rövid időbe telik a megépítésük, valamint bármikor elmozdíthatják őket helyükről, ha éppen máshol szeretnének energiát termelni.