Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Fokozódik a chiphiány a kínai koronavírus-vesztegzárak miatt

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. április 27. - 05:54

Főként a laptopok alkatrészei és legfőbb komponensei kerültek veszélybe, legyen szó PCB-kről, vegyi anyagokról, vezetékekről, illetve PMIC-kről.

A DigiTimes hétvégén megjelent összesítése szerint a laptopipar áprilisban különösen nagy nyomásnak volt kitéve, bennfentes iparági forrásokra hivatkozva ugyanis azt írták, a gyártóknak óriási gondjuk van a megfelelő működéssel, hiszen nem tudják beszerezni az összeszereléshez szükséges alkatrészeket.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Legutóbb három hete történt a kínai Kunsanban, hogy a járványmegelőzési célból bevezetett vesztegzár következtében szinte leállt a laptopgyártás, mivel a városban található, a Compal, a Pegatron és a Wistron beszállítók kötelékébe tartozó kulcsfontosságú üzemek felfüggesztették a munkálatokat.

A legfrissebb hírek azt mutatják, hogy továbbra sem történt jelentős enyhülés, mivel a zárlatokat meghosszabbították, és továbbra is szigorúan felügyelik azok betartását.

Ha egy gyár a lezárási vagy karanténzónák egyikén kívül helyezkedik el, akkor szerencsésnek mondhatja magát, és teljesen normális ütemben működhet, miközben a járvány sújtotta területeken vagy azok közelében néhányan úgynevezett zártkörű személyzeti politikát vezettek be, hogy a gyártósorok tovább funkcionáljanak.

A kínai számítógép- és alkatrészgyártók joggal aggódnak az ellátási zavarok miatt, ugyanis a fontos alapanyagok nem érkeznek meg kellő időkereten belül, ezért nehezen tudják feltölteni a készleteket.

A laptopokat jellemzően több mint ezer alapkomponensből szerelik össze, és nem csupán a nyomtatott áramköri lapok ellátását fenyegető veszély miatt vannak feszült helyzetben. Egy külön jelentés más kulcsfontosságú laptop-alkatrészhiányra is rámutat; ezek szerint például a tápellátás-kezelő IC-k, a vezetékek és egyes vázanyagok szintén hiánycikknek számítanak.