Jelentés: a náci időket idéző kísérleteket végez az ujgurokon Kína

Az etnikai kisebbséghez tartozó hallgatók tanórán vesznek részt az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület fõvárosában, Ürümcsiben lévõ egyetlen vallási fõiskolában, az Ürümcsi Iszlám Intézetben 2021. április 22-én, a kínai kormány külföldi újságírók számára szervezett látogatása idején. A 889 hallgatót számláló, 1987-ben alapított muszlim iskolában 18 és 25 éves diákok tanulnak három-öt éven át. A tanterv 70 százaléka vallási ismereteket tartalmaz, beleértve az arab irodalmat, a Korán recitálását, az iszlám törvényeit és kultúráját. Emberi jogi csoportok szerint a kínai hatóságok emberiesség elleni bûncselekményeket követnek el az õshonos ujgurok és más muzulmán kisebbségek tagjai ellen. MTI/EPA/Vu Hong
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 24. - 19:51

Számos emberi jogi aktivista egybehangzó beszámolója szerint egészen barbári kísérleteket végeznek az ujgurokon a kínai hatóságok.

A kommunista rezsim „átnevelő táboraiban” számos súlyos jogsértés történik, amely már az emberiség ellen bűntettek és a népirtás kategóriáját is kimerítik. A beszámolók szerint pedig kísérleteket is végeznek a rabosított ujgurokon, náci időkre emlékeztető módszerekkel.

Rejtélyes tablettákat és injekciókat adnak be a raboknak, még olyan esetről is lehetett hallani, hogy élő emberből távolítottak el bizonyos kulcsfontosságú szerveket – állítja a The Sun. Ha kiindulunk abból, hogy ezek az átnevelő táborok de facto koncentrációs táboroknak tekinthetők, kísértetiessé válik a hasonlóság.

Nyugati becslések szerint 1 és 2 millió közötti számú ujgurt tartanak a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban ilyen táborokban, ahol Peking könyörtelenül bánik a muszlim vallású kisebbséggel. Mint az Amnesty International beszámolójából kiderült, a kínaiak az orvosi kísérletektől sem riadnak vissza:

„Az a bánásmód, aminek az ujgurok ki vannak téve Hszincsiangban, egészen horrorisztikus. Széles körben tudott, hogy a rabokat erőszakkal sterilizálják, de tudomásunk szerint más, beleegyezés nélküli orvosi kísérleteket is végeznek rajtuk”

nyilatkozta Sacha Deshmukh, az Amnesty brit vezetője.

Deshmukh elmondása szerint számos olyan információk befutott hozzájuk, miszerint egyre növekszik a rabokba beadott injekcióknak a száma. Ráadásul arról nincsenek pontos adatok, hogy milyen anyagot juttatnak így az ujgurok szervezetébe.

Amennyiben viszont kétséget kizáró megerősítést nyer az, hogy a kínaiak orvosi kísérleteket végeznek az ujgurokon, akkor az közvetlenül megsérti a nemzetközi jogot, pontosan egy olyan passzusát, amelyet a nácik miatt hoztak létre.

Kínából elmenekült korábbi rabok beszámolója alapján a nemzetközi szervezet megerősítette, hogy több rabnak is beadtak rejtélyes injekciókat, majd vért vetek tőlük. Az orvosok sosem árulták el, hogy milyen injekciókról van szó, de voltak időszakok, amikor 10-15 naponta adták be a raboknak őket.

Olyan beszámolók is érkeztek, hogy két-három hetente egy „kék pirulát” adtak kiválasztott raboknak, akik ezt követően indokolatlanul boldognak vagy egyenesen részegesnek tűntek. Egyes rabok állították, hogy maguk is kaptak ilyen pirulákat, amelytől emlékezetkiesésük, látásromlásuk és alvászavaruk lépett fel.

Egy másik ujgur az AP hírügynökségnek adott beszámolójában pedig elmondta, hogy egy szűk cellába kényszerítették be és egy olyan kotyvalékot itattak meg vele, amelytől gyenge lett és folyamatosan hányingerrel küzdött, miközben az őrök nézték a szenvedését.

Elmondása szerint az őrök legalább heti egyszer levetkőztették őket teljesen meztelenre és fertőtlenítőt fújtak rájuk, valamint cellájukra. Mint a nő fogalmazott, emiatt a bőre borzalmas állapotba került, különösen a kezén.

Egy 45 éves, kazah származású muszlim nő, Szajragul Szaujtbaj beszámolója egyezett azokkal, amit az Amnesty is felvázolt. Az izraeli Haaretz lapnak adott interjújában arról is beszélt, hogy néhány jóságos ápoló még figyelmeztette is:

„A raboknak injekciókat vagy pirulákat adtak. Az orvosok azt mondták, hogy ez segít a betegségek megelőzésében, de az ápolók titokban elmondták nekem, hogy ezek a pirulák veszélyesek, ezért ne vegyem be őket. Különböző hatásaik voltak: néhány rab teljesen elgyengült, a nők nem menstruáltak tovább, a férfiak pedig nemzésképtelenek lettek”