Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Szupertitkos katonai bázist létesített Kína

TÉMÁK:
#hadsereg #Kína
Twenty20
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Kambodzsában bővíteni kezdték a haditengerészet bázisát, ami azzal veszélyeztetheti az USA szerint a térség biztonságát, hogy a helyszínre kínai katonákat vezényelhetnek ki.

A műholdas fényképekről megtudhattuk, Kambodzsában intenzív bővítési programba kezdtek, a stratégiai fontosságú területen található Ream tengerészeti bázist ugyanis felújították – írta a Business Insider nyomán a Portfolio.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Korábban a térségben lerombolt Kambodzsa egy olyan katonai épületet, amely az Egyesült Államok finanszírozásából épült meg. A rombolást követően többen amiatt kezdtek el aggódni, hogy Kambodzsa titokban valamilyen megállapodást kötött Kínával katonák, fegyverek és hadihajók helyi tárolásáról.

Kambodzsa döntéshozói elismerték, hogy Kína támogatja a munkálatokat, de azt tagadják, hogy az ázsiai ország katonai jelenléttel is készül a térségbe.

Az amerikai külügyminisztérium azt nyilatkozta az amerikai lapnak, hogy „tisztában vannak a kínai jelenlétről szóló jelentésekkel,” és hogy egy esetleges kínai jelenlét „veszélyezteti Kambodzsa autonómiáját és a térség biztonságát.”

A Thaiföld és Vietnam közt található Kambodzsa stratégiai fontossága sokat növekedett az elmúlt években, ahogy az Egyesült Államok Kína regionális térnyerését próbálja ellensúlyozni és ennek mentén szorosabbra próbálja fűzni a viszonyt a Távol-Kelet országaival.

Mindeközben Irán szintén bekeményített, és olyan rakétasilókat létesítettek, ahonnan a legmodernebb tölteteket is könnyedén a célpontra lehet irányítani, megsemmisítve ezzel az ellenséges alakulatok fegyvereit.