Kína hatalmas projektbe kezdett: 11 ezer méteres mélységbe fúrnak le

Fotó: Unsplash/Valentin Lacoste
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kína nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy a világ egyik legmélyebb lyukát fúrja a Földbe, hogy aztán tanulmányozzák azt.

A Guardian jelentése szerint Kína megkezdte a Föld egyik legmélyebb lyukának fúrását, hogy tanulmányozza a bolygó mélyen a felszín alatt fekvő területeit: a kínai állami Hszinhua hírügynökség szerint a lyuk fúrását kedden kezdték meg a Tarim-medence egyik sivatagjában, Kína északnyugati részén, Hszincsiangban.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

A jelentés szerint 11 ezer méteres mélységig kívánnak lefúrni, a keskeny akna pedig több mint 10 kontinentális rétegen hatol át, s várhatóan eléri a Kréta Rendszert is, a 145 millió éves rétegzett kőzeteket. A kínai állami média közlése szerint a projektet várhatóan 457 nap alatt fejezik be, mely egy „mérföldkő lesz a kínai földmélységi kutatásban”.

A kutatófúrás azért is bír hatalmas jelentőséggel, mert lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozzák a Föld belső szerkezetét és fejlődését, továbbá az eredmények adatokat szolgáltatnak majd a további földtudományi kutatásokhoz.

Wang Chunsheng, a műveletben részt vevő műszaki szakértő úgy fogalmazott, a művelet „a Föld ismeretlen területének felfedezésére és az emberi megértés határainak kiterjesztésére tett merész kísérlet”, hangsúlyozva, hogy a projekt megvalósítása egyáltalán nem lesz egyszerű:

„A fúrási projekt építési nehézsége egy nagy teherautóhoz hasonlítható, amely két vékony acélkábelen halad.”