Clouds
21 Budapest
Dollár
346,72 Ft
Euró
370,60 Ft
Font
431,40 Ft
Bitcoin
27,157 $

Kína megtorlással fenyeget, ha Kevin McCarthy találkozik a tajvani elnökkel

Fotó: A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Jing-ven tajvani elnök és Markéta Pekarová Adamova, a cseh Képviselőház (alsóház) elnöke megbeszélést folytat Tajpejben 2023. március 27-én. MTI/AP/Tajvani elnöki hivatal
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állításuk szerint egy ilyen döntést úgy értékelnének, hogy az USA támogatja Tajpej azon törekvéseit, amelyeket annak érdekében tesz, hogy független országként ismerjék el.

Korábban kiderült, hogy Caj Jing-ven tajvani elnök azt tervezi, március végén az Egyesült Államokba látogat, ahol egy Kevin McCarthy képviselőházi elnökkel közös találkozóra is sor kerülhet, ám emiatt Kína megtorlással fenyegetőzött.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

Peking saját szakadár tartományának tartja a szigetországot, egyúttal igényt tart a visszaszerzésére, s már többször is arra figyelmeztette az amerikai tisztviselőket, hogy ne találkozzanak a tajvani elnökkel, mert minden erre utaló lépes „provokációt” jelentene – írta a New York Post.

Állításuk szerint egy ilyen döntést úgy értékelnének, hogy az USA támogatja Tajpej azon törekvéseit, amelyeket annak érdekében tesz, hogy független országként ismerjék el, majd arra emlékeztettek, mi történt azután, hogy Nancy Pelosi korábbi amerikai házelnök Tajvanra látogatott.

Visszavágásra is sor kerülhet

Majd a tajvani fegyveres erők közölték, miszerint „szemmel tartják” Kína minden lépését, mialatt az elnök külföldön tartózkodik, illetve továbbra sem erősítették meg hivatalosan, hogy ennek során amerikai tisztviselőkkel és törvényhozókkal is találkozik-e majd.

„Ha Caj Jing-ven kapcsolatba lép Kevin McCarthy-val, az egy újabb provokáció lesz, ami súlyosan sérti az egy Kína-elvet, Kína szuverenitását és területi integritását, mindemellett rombolja a Tajvani-szoros békéjét”

– mondta Csu Feng-lien, a kínai Tajvani Ügyek Hivatalának szóvivője.

Kiemelte, miszerint határozottan elleneznek egy ilyen találkozót, és egy percig sem fognak habozni, hogy visszavágjanak, amennyiben mégis sor kerül rá, míg Washington kijelentette, a tajvani elnök átutazása rutinszerű, ezáltal Peking nem használhatja ki a lehetőséget, hogy agresszív lépéseket tegyen a szigetországgal szemben.