Clouds
21 Budapest
Dollár
353,89 Ft
Euró
390,00 Ft
Font
438,56 Ft
Bitcoin
23,760 $

Kína bíztatja az Európai Uniót: tanuljanak Magyarországtól! 

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Magyarország szorgalmazza, hogy minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az Európai Unió, ugyanis ideje lenne visszatérni a partnerség útjára. 

Magyarország arra törekszik, hogy az ázsiai országokkal (is) megfelelő együttműködést építsen fel, elsősorban gazdasági értelemben, így Kínával is. Ennek kapcsán Szijjártó Péter kedden videótárgyalást folytatott Brüsszelből Vang Ji kínai külügyminiszterrel. 

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

„Mindig jól megértettük egymást, mindig a kölcsönös tisztelet alapján tárgyaltunk egymással, és ha tárgyszerűen tekintünk végig az elmúlt nyolc év kínai-magyar együttműködésen, akkor azt egyértelmű sikertörténetnek nevezhetjük” – írta a külügyminiszter a közösségi oldalán. 

Emlékeztetett, hogy Kína segíthet abban, hogy az Európai Unió elkerülhesse a recessziót, ezért a magyar kormány „szorgalmazza, hogy minél előbb lépjen hatályba a beruházási megállapodás Kína és az Európai Unió (EU) között”. 

A brüsszeli Politico ennek kapcsán arra jutott, hogy nem véletlen, hogy pont kedden beszélt egymással a két miniszter, ugyanis az EU ugyanis éppen a héten jelentette be, hogy 10 milliárd eurós fejlesztési programot szán Dél-Kelet-Ázsiába.

A lap arról ír, hogy Vang ki is jelentette, hogy az Európai Uniónak példát kellene vennie Magyarországról, tanulhatna tőle, valamint elmondta, Kína reméli, hogy az EU és tagállamai olyanok tudnak lenni, mint Magyarország, és Kína fejlődését és megfiatalodását objektív és barátságos módon tudják szemlélni – írja a Mandiner.