Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Kim Jodzsong készen áll, hogy az első női diktátorrá váljon Észak-Koreában

A 32 éves Jodzsong kétségtelenül egyre nagyobb hírnevet szerez nemzetközi szinten, júniusban tett nyilatkozatával pedig, melyben tulajdonképpen megfenyegette Dél-Koreát, a nemzetközi sajtó is felfigyelt Kim Dzsongun húgára.

Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 32 éves Jodzsong kétségtelenül egyre nagyobb hírnevet szerez nemzetközi szinten, júniusban tett nyilatkozatával pedig, melyben tulajdonképpen megfenyegette Dél-Koreát, a nemzetközi sajtó is felfigyelt Kim Dzsongun húgára.

Kim Jodzsong retorikája sokkal harsányabb, mint bátyjáé, mondhatni kifejezetten szélsőséges ahhoz képest, melyet eddig megszoktunk az észak-koreai rezsimtől. A júniusi konfliktus kiváltó oka a Kim Dzsongun diktatúrája ellen tiltakozó aktivisták szórólapkampánya volt, mikor is észak-koreai disszidensek és aktivisták hőlégballonok segítségével olyan szórólapokat juttattak át a határon Észak-Koreába, melyeken komoly kritikákat fogalmaztak meg az emberi jogi helyzettel és a phenjani rezsimmel kapcsolatban. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Annak ellenére, hogy Jodzsong korábban tiszteletteljes és illedelmes viselkedést tanúsított, mára megmutatta valódi arcát, megszólalásai agresszívak, túlontúl magabiztos retorikája pedig kétségkívül szándékos. A szórólapos eset után ugyanis Jodzsong az észak-koreai menekülteket söpredéknek és csőcseléknek nevezte, akik megsértették az ország méltóságát, továbbá Kim Dzsongun presztízsét.

Bár a szórólapos akció a dél-koreai kormánytól abszolút független aktivisták műve volt, Jodzsong nagyon súlyos választ adott a történtekre. Miután a disszidensek átküldték Észak-Koreába az 500 ezer szórólapot, 500 apró könyvet és 1000 adathordozót, Jodzsong felrobbantatta a két ország határán fekvő 8 millió dollár értékű irodát, melyet Dél-Korea épített, mindezt azért, hogy Dél-Korea „drágán megfizessen elkövetett bűneiért” – írja a Daily Beast.

Habár az észak-koreai rezsimet komoly titkok övezik, a kiszivárgott információk szerint egy másik testvér Kim Dzsongcshol kerülhetett volna vezetői szerepbe az országban, azonban állítólagos túlzott nőiessége miatt a harmadik fiútestvér, Kim Dzsongun lett Kim Dzsongil utódja a diktátor halála után. A legidősebb testvér, Kim Dzsongnam azért nem kerülhetett az ország élére, mert még 2001-ben hamis útlevéllel próbált belépni Japánba, azonban a reptéren elfogták és Kínába toloncolták.