Clouds
21 Budapest
Dollár
344,78 Ft
Euró
371,26 Ft
Font
432,33 Ft
Bitcoin
26,968 $

Kim Dzsongun testvére figyelmeztette Dél-Koreát, Joe Biden kihúzta a gyufát

Fotó: EPA/KCNA
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Kim Dzsongun húga figyelmeztette Dél-Koreát, miszerint komoly veszélyt rejt magában az amerikai-koreai paktum.

Az elmúlt időszakban Észak-Korea egy sor rakétatesztet hajtott végre, miközben az USA Dél-Koreával közösen elrettentés céljából is hadgyakorlatokat tartott. Ez csak még inkább felbőszítette Észak-Koreát, akit veszélyesebbnek tartanak, mint valaha.

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

Rengeteg forrást fordít rakétafejlesztésekre Észak-Korea, és már víz alatti nukleáris drónnal is rendelkeznek. Egyes szakértők azonban kételkednek abban, amiket Észak-Korea állít, de a többség komoly fenyegetést lát bennük.

Legutóbb Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong arra figyelmeztetett, hogy az országa több katonai erődemonstrációt fog tartani, válaszul Dél-Korea és az Egyesült Államok közötti új megállapodásra, ami a nukleáris elrettentés fokozásáról szól.

Észak-Korea válaszolni fog

Ezen a héten született meg a paktum Washington és Szöul között a dél-koreai nukleáris biztonság megerősítéséről, ami Észak-Korea szerint csak ront a helyzeten. Ahogyan Kim Jodzsong fogalmazott, mindez szélsőséges ellenségeskedést mutat Észak-Koreával szemben.

Az elzárt katonai rezsim biztos abban, hogy tovább kell tökéletesítenie a nukleáris elrettentő erejét, amiről szintén Kim Jodzsong beszélt az állami médián keresztül, amiről a KCNA számolt be szombaton.

Kiemelte, minél több nukleáris hadgyakorlatot tartanak az ellenségek, és minél több nukleáris eszközt telepítenek a Koreai-félsziget közelébe, annál erősebb lesz az önvédelemhez való joguk gyakorlása, és az egyenes arányban lesz velük.

Joe Biden szavai felbőszítették Észak-Koreát

Kim Jodzsong szerint az amerikai-koreai megállapodás csak azt fogja eredményezni, hogy Északkelet-Ázsia és a világ békéje, annak biztonsága komoly veszélynek lesz kitéve. Az észak-koreai vezér húga Joe Biden amerikai elnökről is negatívan beszélt azon figyelmeztetése miatt, miszerint az észak-koreai nukleáris agresszió a Kim-rezsim végét fogja jelenteni.

Szerinte az USA elnöke túlságosan is elszámítja magát ezzel a kijelentéssel, és felelőtlenül bátornak nevezte. Hozzátette, Észak-Korea nem fogja Biden szavait szimplán egy idősödő ember értelmetlen megjegyzésének venni – írja az Al Jazeera.

Az USA-t a legellenségesebb ellenségüknek nevezte, és ennek alapján mérték fel azt, mit mondott az ország első embere. „Ez egy olyan fenyegető retorika, ami miatt túlságosan is nagy utóviharra kell felkészülnie.”

Kim Jodzsong viszont nem részletezte, hogy Észak-Korea pontosan milyen lépéseket tervez. Miközben nincs olyan terv, hogy amerikai atomfegyvereket állomásoztatnak Dél-Koreában, 2022 eleje óta Észak-Korea már mintegy 100 rakétát lőtt ki tesztelés gyanánt, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal. Mindezt az északiak Dél-Korea elleni szimulált nukleáris csapásnak minősítettek, és várhatóan Észak-Korea a következő hetekben vagy hónapokban csak növelni fogja a tétet, tovább gyorsítja az atomfejlesztéseket.