Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Kijev: Moszkva ezernél is többször vette célba az ország elektromos hálózatát

Fotó: Lángoló lakóház előtt egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 7-én. MTI/AP/LIBKOS
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kritikus infrastruktúrára mért orosz légicsapások nyolc hulláma súlyosan megrongálta a hálózatot, ami országszerte vészhelyzeti és tervezett leállásokhoz vezetett.

Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo vezérigazgatója nemrégiben arról nyilatkozott, miszerint Oroszország ezernél is többször vette célba Ukrajna elektromos hálózatát, a cég tisztviselői pedig az egész világot átkutatják a javításokhoz szükséges bonyolult berendezésekért.

Soron kívül Török-szíriai földrengés: 5261-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Az Interfax ukrán hírügynökség beszámolója alapján a kritikus infrastruktúrára mért orosz légicsapások nyolc hulláma súlyosan megrongálta a hálózatot, ami országszerte vészhelyzeti és tervezett leállásokhoz vezetett, de Kudrickij szerint a rendszer a nagy károk ellenére is működik.

„Az emberiség még sosem látott ennél nagyobb csapást, amelyet az elektromos hálózatra mértek: több mint 1000 lövedéket és rakétát lőttek ki az ehhez köthető létesítményekre és vezetékekre, beleértve az alállomásokat is”

– mondta.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszij később hozzátette, miszerint Ukrajna napról napra növeli az áramellátást, de Kijevben és több más régiókban is problémákat észleltek – derül ki a Sky News beszámolójából.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy lehetetlen az energiarendszer 100 százalékos helyreállítása, vagyis olyanná, amilyen az orosz energiaterror kezdete előtt volt. Időre van szükség, ezért több városban és körzetben is folytatódnak az ütemezett áramszünetek”

– fejtette ki.