Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Kijev különleges törvényszék előtt vizsgáltatná az „orosz gyilkosok” felelősségét

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel a NATO parlamenti közgyűlésének ülésén Madridban 2022. november 21-én. MTI/AP/Andrea Comas
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Zelenszkij szerint „a rendelkezésre álló nemzetközi jogi eszközök nem elégségesek ahhoz, hogy igazságot lehessen szolgáltatni”.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kedd esti videóüzenetében kijelentette, miszerint különleges törvényszék előtt kellene kivizsgálni az orosz politikai és katonai vezetés felelősségét az ukrajnai háborút illetően.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Ezért egy olyan bíróságra lenne szükség, mint amilyen a náci háborús bűnösöket elszámoltató nürnbergi törvényszék volt, mivel véleménye szerint „a rendelkezésre álló nemzetközi jogi eszközök nem elégségesek ahhoz, hogy igazságot lehessen szolgáltatni”.

Majd megjegyezte, Kijev számos országgal és nemzetközi szervezettel működik együtt annak érdekében, hogy „minden orosz gyilkos megkapja a megérdemelt büntetést”, s ezért hajlandók bármit megtenni – írta a Mandiner az MTI beszámolója alapján.

Az ukrán államfő már szeptemberen, az ENSZ közgyűlése előtt is követelte egy rendkívüli törvényszék felállítását, így ez egyáltalán nem újdonság tőle, miközben az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az oroszok kedden újabb csapásokat mértek a civil infrastruktúrára.

Ezután Zelenszkij azt is elmondta, hogy az ellenség a jelentős veszteségek ellenére is azon igyekszik, hogy előrenyomuljon Donyeckben, Luhanszkban és Harkovban, miközben délen szintén „készülnek valamire”.