Kijelző alá helyezett Face ID-t szerelhetnek a 2023-as iPhone-okba

Illusztráció/Apple
not image

Kulcsár Péter

2021. április 15. - 21:14

Ming-Chi Kuo szivárogtató ismét érdekes információkat osztott meg a jövőbeni Apple-készülékekről.

A cupertinói techóriás állítólag 2023-ra azt tervezi, hogy egy kijelző alá szerelt Face ID rendszert hoz létre, amivel céljuk a felismerhetőség megreformálása lesz a mobilpiacon – olvasható a MacRumors hírportál tudósításában.

A Face ID az új periszkóp telefotólencsével debütálhat a 14-es vagy a 15-ös modellsorozat készülékeiben 2023-ban, míg egy évvel korábban áttérhetnek a notchról a punch hole alkalmazására az iPhone-ok esetében.

Az iPhone X megjelenése óta a notchban kapott helyet a TrueDepth kamerarendszer is, amely a Face ID-t teszi lehetővé, és bár sok helyen azt rebesgetik, hogy a notch 2021-re leszűkülhet, sokan úgy gondolják, éveken belül végleg el akarják távolítani a felső sávot a mobiltelefonokról.

Kuo azzal az elmélettel állt elő, hogy a 2023-as modellek egy notch nélküli, kijelzőbe implementált ujjlenyomat-olvasóval érkezhetnek, legújabb feltételezései alapján azonban a Face ID ugyanúgy megmaradhat, mégpedig a korábban említett új technológiának köszönhetően.

Már régóta felröppentek a pletykák, hogy egy kijelző alá helyezett ujjlenyomat-olvasóra állhat át az Apple, azonban megerősítést még nem kaptunk a cupertinóiak részéről, így nem kizárt, hogy az iPhone 13 még a jól megszokott notchcsal kerülhet piacra.

A TrueDepth kamerarendszer előnye, hogy pixelenként vizsgálhatja meg az adott tulajdonos arcát, ezáltal sokkal pontosabb és biztonságosabb lehet a jelenleg használatos Face ID módszerhez képest.