Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

Kiderült, mikor enyhülhet a gyógyszerhiány a hazai patikákban

Fotó: illusztráció | unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Rétvári Bence szerint több oka is van annak, hogy egyes készítmények hiánycikké váltak.

Az államtitkár elmondta, hogy több okra is visszavezethető, miért alakult ki a hiány, Rétvári szerint ebben a háború, és az ennek nyomán kialakuló energiakrízis, valamint az infláció is szerepet játszott.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

Hozzátette továbbá, hogy a szezonális jellegű megbetegedések száma is magasabb volt a korábbi évekhez képest, ugyanakkor várhatóan néhány hónapon belül rendeződik a helyzet az antibiotikumok, valamint láz- és fájdalomcsillapítók terén.

Világszerte gondot okoz a gyógyszerhiány

Jelenleg hiány tapasztalható a paracetamol és ibuprofén tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszereknél, valamint az amoxicillint tartalmazó készítmények esetében is – írja a napi.hu.

Rétvári szerint a probléma globális, azonban vannak helyettesítő gyógyszerek, így nem minden említett hatóanyagtartalmú készítmény számít hiánycikknek. A további súlyosbodást megakadályozandó, vannak lehetőségei a hatóságoknak is.

Indokolt esetben ez akár exporttilalmat is jelenthet, mindenesetre az államtitkár közölte, az Európai Gyógyszerügynökség már felvette a kapcsolatot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel, valamint több gyártóval és a gyógyszertárakkal is.