Itt a válasz, amire mindenki vár a védettségi igazolvány kapcsán

MTVA/Bizományosi: Róka László
not image

Borbély Fanni

2021. április 28. - 16:12

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke megadta a választ a jelenlegi egyik legégetőbb kérdésre, ám ennek nem mindenki fog örülni.

Péterfalvi elmondta, hogy nem jogszabályellenes az igazolás bemutatását kérni sem a szolgáltatóknál, sem pedig a munkahelyeken, tehát a jövőben arra készülhetünk, hogy bármikor elkérhetik a védettséget igazoló dokumentumot.

Mivel a kormány négymillió beoltotthoz kötötte a korlátozó intézkedések újabb enyhítését, az átoltottságot elérve a szolgáltatások széles köre nyílik meg azon személyek számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A beoltottak előtt tehát rengeteg lehetőség lesz majd a szórakozásra és a kikapcsolódásra, ám mindezt csak akkor élvezhetik, ha fel tudják mutatni védettségi igazolványukat, melyet a szállodák vagy szabadidős létesítmények üzemeltetőjének, illetve a szolgáltatás nyújtójának lesz kötelessége ellenőrizni.

Péterfalvi Attila úgy véli, “adatvédelmi szempontból ez rendben van, mert jogszabályon alapuló, kötelező adatkezelés, ugyanis ha valaki igénybe kívánja venni a szolgáltatást, akkor be kell mutatnia az igazolást, viszont nem jár az adat rögzítésével”.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt is megosztotta, hogy a munkahelyeken szintén jogszerű a dokumentum elkérése, mivel a munkavédelmi szabályok alapján a munkáltatónak kötelezettsége a biztonságos munkavégzés feltételeinek a megteremtése – írja az Infostart.

“A kockázatértékelés lehet az alapja annak, hogy a munkavállalók vagy más személyek élet- és egészségvédelme kapcsán ezt a különlegesnek minősülő adatot, hogy valaki védett-e, rögzítheti a munkáltató, de csak az igazolás adattartalmának a rögzítésére jogosult. Ugyanakkor nem másolhatja le a védettségi igazolványt” – fogalmazott Péterfalvi Attila.