Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Marson termesztett paradicsomból készítene ketchupot a Heinz

Marson termesztett paradicsomból készítene ketchupot a Heinz

Marson termesztett paradicsomból készítene ketchupot a Heinz
Unsplash

A vezető ketchupipari vállalat egy új projektet indított a Flordiai Technológiai Intézet közreműködésében, melynek értelmében a jövő marsi telepesei paradicsomot termeszthetnek a kietlen bolygó felszínén.

A marsi kolóniák fenntarthatóságának egyetlen nagy hátulütője a logisztika, ugyanis ha az asztronauták valóban eljutnának a vörös bolygó felszínére, temérdek mennyiségű üzemanyagot és alkatrészt, valamint vizet és élelmiszert kellene magukkal vinniük.

A cikk a videó után folytatódik

Mivel maga az utazás is két éven keresztül tartana, ezért az űrhajó fedélzetén is ki kellene alakítani a megfelelő infrastruktúrát ahhoz, hogy esetlegesen zöldségeket és gyümölcsöket termesszenek a súlytalanság állapotában.

A Heinz éppen erre tett javaslatot, a jövőben ugyanis olyan paradicsomok megalkotásán fognak fáradozni, amelyeket könnyedén lehet nevelgetni mikrogravitáció mellett is, nem beszélve arról, hogy a Marson is túlélhetnek.

A vállalat és az egyetem közös kísérlete során a Mojave-sivatagból származó, marsi talajt imitáló kőzetet és homokot gyűjtöttek be, amelybe elültettek 450 darab, genetikailag módosított paradicsommagot, majd 2 000 órán keresztül figyelték a növekedésüket.

Rájöttek, hogy a termés minősége sokkal jobb volt az átlagos paradicsomokhoz képest, viszont a hozam alacsonyabbnak bizonyult, ám így is begyűjtötték az összes bogyót, majd feldolgozták őket a Heinz üzemében, ahol ketchupot állítottak elő belőlük.

Végül 37 kilométeres magasságban reptették a felszín felett a vákuumcsomagolásba helyezett ketchupokat, és -74 Celsius-fokra hűtötték le a folyékony finomságot, amivel bizonyították, hogy igenis lehetséges akár a vörös bolygón is ínyencségeket termelni.