Földön szimulálhatják a marsi körülményeket a leendő telepesek számára

Christian Gruner
not image

Kulcsár Péter

2021. október 15. - 21:26

Az éles bevetést megelőzően a sivatag kellős közepén tölthetnek el három hetet azok az asztronauták, akik részesei lesznek az első emberi Mars-küldetésnek.

Az Izraeli Űrügynökség és az Osztrák Űrfőrum (OeWF) összesen hat „analóg” űrhajóst, egy nőt és öt férfit küld a sivatagba annak érdekében, hogy a Marson uralkodó környezeti körülmények szimulációjában megnézzék, miként képesek alkalmazkodni a helyzethez – írta a The Independent hírportál.

Az AMADEE-20 névre keresztelt misszió az izraeli Negev-sivatagban veheti kezdetét, ahol a táj szinte ugyanúgy néz ki, mint a Marson – a talajt vörös színű, finom szemcséjű homok borítja, miközben az éjszakákon jelentős mértékben zuhanásnak indul a hőmérséklet.

A küldetés helyét D-Marsnak nevezték el, a leendő analóg asztronauták toborzását pedig már meg is kezdték, így ha az első kísérletek sikeresnek bizonyulnak, akkor a közeljövőben akár a NASA és a SpaceX szakembereit is szívesen látják a terepen.

A misszió során egy csomó olyan feladatot fognak végrehajtani, amelyek szerepelnek az Európai Űrügynökség hagyományos protokolljában, legyen szó éppen a szkafanderben történő űrsétáról vagy éppen a kőzetgyűjtésről.

Az OeWF igazgatója, dr. Gernot Grömer elmondta, kulcsfontosságú lesz az a három hét, amíg folynak a vizsgálatok, hiszen megalapozhatják a jövőbeni Mars-küldetések lebonyolításának sikerességét:

Nemcsak a Mars-, hanem a Hold-missziók kapcsán is előrelépést tehetünk, hiszen az elkövetkező két évtizedben e két bolygó meghódítása lesz az űrhivatalok kitűzött célja, ebben pedig segíthetjük őket.”