Fotó: Flickr/wuestenigel

A ketamin és a pszilocibin is ígéretesnek mutatkozik a hangulatzavarok kezelésében

Szerző: Borbély Fanni

Több mint egy évtized telt el azóta, hogy Bruno Guevremont visszatért Kanadába afganisztáni katonai bevetéséről. Mint oly sok más veteránnál, Guevremont esetében is mentális áldozatot követeltek a harci tapasztalatok.

not image

Borbély Fanni

2021. november. 24 - 18:33

Második bevetése során, 2009-ben Guevremont egy olyan csapat tagja volt, amely IED-ket, azaz rögtönzött robbanószerkezeteket szerelt le. Különösen egy incidens változtatta meg igazán: Guevremont szerint ő volt az első kanadai katona, aki valaha is hatástalanított egy élő emberen lévő öngyilkos mellényt. De nem a helyzet nagyfokú veszélyessége volt rá hatással.

“Az öngyilkos merénylő mentálisan sérült volt. Azt mondták neki, hogy ha nem teszi meg, akkor megölik a családját. Szóval ez kezdett el játszani az agyammal”

– mondta Guevremont a W5 tudósítójának, Avery Hainesnek.

Miután visszatért Kanadába, Guevremont pánikrohamoktól és öngyilkossági gondolatoktól szenvedett; először PTSD-t, depressziót és szorongást diagnosztizáltak nála. Amikor azonban a beszélgetőterápia és az antidepresszánsok sem segítettek, Guevremont alternatívákat keresett, hogy megpróbálja helyreállítani mentális egészségét.

2014-ben más veteránokkal együtt csatlakozott egy sarkvidéki expedícióhoz, a 2016-os Invictus Games-en a kanadai csapat kapitánya volt, és a Bell Let’s Talk Day mentális egészségügyi szóvivője lett. Aztán 2020 márciusában, a koronavírus miatti lezárások mélyrepülésbe taszították, és ismét az öngyilkosságot fontolgatta.

“Nagyon depressziós lettem, sötét gondolataim támadtak”

– mondta a W5-nek.

Guevremont ekkor szerzett tudomást a súlyos depresszió és a poszttraumás stressz-szindróma kezelésére szolgáló, nem szokványos kezelésről, amely a ketamin nevű kábítószert foglalja magában.

A ketamin a Special K becenevű hallucinogén partidrogról, állatorvosi nyugtatóról és altatószerről híres, amelyet több mint 50 éve használnak kórházakban. Ám altatás alatti dózisokban a drogról kimutatták, hogy képes gyorsan, heteken és órákon belül csökkenteni a depresszió és az öngyilkossági hajlam tüneteit.

“A tünetek javulásának mértéke számos vizsgálatban 40-70 százalékos javuláshoz közelít néhány héten belül” – jegyezte meg Dr. Roger McIntyre, a Torontói Egyetem pszichiátria és farmakológia professzora. McIntyre 2018-ban megalapította a Canadian Rapid Treatment Center of Excellence-t (CRTCE) – Kanada első magánklinikáját, amely ketaminos kezelést kínál depresszió kezelésére.

A Kanadai Mentális Egészségügyi Szövetség jelentése szerint a kanadaiak mintegy öt százalékát érinti a súlyos depresszió, és 2019-ben több mint 4000 kanadai halt meg öngyilkosságban.

A ketamin különösen ígéretesnek tűnik azok számára, akiknek nem volt sikerük a depressziójuk kezelésében a hagyományos monoamin antidepresszánsokkal, amelyek – ha hatnak – általában négy-hat hétig is eltart, amíg elérik a maximális hatást.

2020 novemberében, depresszióval való küzdelme után Bruno Guevremont Victoria városából a torontói Field Trip Health-be utazott – szájon át beadott ketaminos kezelésre. Bár a ketamin antidepresszáns hatása jól dokumentált, a Field Trip Health terapeutái a drog pszichedelikus tulajdonságait is igyekeznek maximalizálni, és pszichoterápiával kombinálni.

“Az átalakulás nem magán a terápián belül történik. Ez előtte és utána történik, amikor a traumádon dolgozol, amikor ténylegesen értelmet adsz neki”

– mondta Guevremont.

2020-ban a kanadai egészségügy engedélyezte a ketaminból származó orrspray-t a kezelésre rezisztens depresszió kezelésére, és engedélyezte a gyógyszer off-label (indikáción túli gyógyszeralkalmazás) használatát, amikor az egészségügyi szakemberek intravénásan vagy szájon át adják be.

De számos más illegális pszichedelikus szer és partidrog terápiás értékét is vizsgálják: közülük a pszilocibint, a varázsgomba pszichoaktív összetevőjét. A pszilocibinnel végzett klinikai kísérletek a tünetek javulását mutatták ki számos rendellenességgel, többek között depresszióval és szorongással küzdő betegeknél.

Bár ellenőrzött anyagként szerepel a jegyzékben, 2020-ban a kanadai egészségügy elkezdte felajánlani az úgynevezett 56. szakasz szerinti mentességet az élet végi szorongásban szenvedő betegeknek, hogy a droggal terápiás kezelésben részesülhessenek. Eközben Kanada-szerte sorra nyílnak a depressziót ketaminnal kezelő klinikák, jelenleg legalább 12 magánintézmény és több kórházi program létezik.

A ketaminos kezelések azonban nem jelentenek “gyógymódot”, és nem is alkalmasak minden hangulatzavarban szenvedő számára. A betegek nem alkalmasak a kezelésre, ha a kórtörténetükben pszichózis, magas vérnyomás vagy kábítószerrel való visszaélés szerepel.