Két adag kínai vakcina után is megfertőződtek, most AstraZenecát kapnak az emberek Thaiföldön

Fotó: Unsplash/Mika Baumeister
not image

Kornis Vivien

2021. július 12. - 20:26

A védelem fokozása érdekében változtatott az oltási irányelvein Thaiföld, így a kínai fejlesztésű Sinovac oltóanyagát az AstraZeneca vakcinájával fogják keverni az immunizálási program során.

Azután döntöttek a két oltóanyag együttes használatán, hogy több száz egészségügyi munkaválló megfertőződött a koronavírussal annak ellenére, hogy a Sinovac oltóanyag mindkét dózisával beoltották őket.

A BBC beszámolója szerint Thaiföld döntésének értelmében a két dózis Sinovac-vakcina helyett az emberek az első adag Sinovac után AstraZeneca-oltóanyaggal kerülnek beoltásra.

A Sinovac koronavírus elleni védőoltással már beoltott egészségügyi munkavállalókat szintén beoltják egy újabb dózis oltóanyaggal, az AstraZeneca vakcinájával vagy valamilyen mRNS alapú vakcinával, mint például a Pfizer-BioNTech által fejlesztett védőoltás.

Thaiföldön jelenleg az AstraZeneca az egyetlen elérhető vakcina, hamarosan azonban megérkeznek az országba az Amerikai Egyesült Államok által adományozott Pfizer-BioNTech-oltóanyagok. 

Az egészségügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy a Sinovac vakcinájával teljes mértékben beoltott több mint 677 ezer egészségügyi munkavállaló közül legalább 618-an fertőződtek meg a koronavírussal április és július között. Egy ápoló életét vesztette, egy másik dolgozó válságos állapotban van. 

A New England Journal of Medicine szaklapban közölt, chilei eredményeket bemutató tanulmány szerint a Sinovac hatékonysági aránya 65,9 százalékos a Covid-19-el szemben, 87,5 százalékban előzi meg a kórházi ápolásra szoruló állapotot, és 86,3 százalékkal az elhalálozást.

Thaiföldön jelenleg csúcson van az új fertőzések száma, vasárnap rekordmagas 9418 új esetről számoltak be az országban. A koronavírus okozta megbetegedés következtében az ezt megelőző napon 91-en hunytak el, ami szintén rekordmagasnak számít.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Thaiföldön összesen mintegy 345 ezer koronavírus-fertőzést azonosítottak, és csaknem 2800-an vesztették életüket a járvány kirobbanása óta.