Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Új kémszoftver bukkant fel, a Pegasus helyett a Predator figyelt meg tízezreket

A Meta és a Citizen Lab beazonosított olyan vállalatokat, amelyek a Predator applikáció segítségével figyeltek meg civileket, újságírókat és más személyeket a kormányok megbízásából.

Twenty20
Mobil

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Meta csütörtökön közölte, hogy több mint másfél ezer Facebook- és Instagram-fiókot távolított el, amelyek a hét szervezethez kapcsolódtak, és amelyeket a vállalat szerint felderítésre és rosszindulatú hivatkozások küldésére használtak több mint 100 országban több ezer áldozatnak. A Meta közölte, hogy mintegy 50 ezer embert értesített, akikről úgy vélik, hogy a megfigyelések áldozataivá váltak – adta hírül a Napi.hu.

Vállalatok érdekcsoportokkal karöltve azzal foglalatoskodtak, hogy a célpontok mobiltelefonjait feltörjék, és azokból megszerezzék a személyes adataikat. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

A Citizen Lab és a Facebook új anyavállalata, a Meta kutatóinak vizsgálatát követően most hét bérmegfigyelő csoportnak megtiltották, hogy a közösségi médiaóriás platformjait más felhasználók levadászására használják.

Az NSO Group által gyártott, Magyarországon is a titkosszolgálatok által – a kormány által elismerten – használt Pegasus szoftver mellett a Meta és a Citizen Lab mellett négy másik izraeli cég is foglalkozott adatlopásokkal.

A Citizen Lab több áldozatot is azonosított, először Ajman Núr egyiptomi politikus, Abdel Fattah el-Szíszi hivatalban lévő elnök – aki egy 2013-as katonai puccsot követően vette át az ország irányítását – szókimondó kritikusának iPhone-ján fedezte fel a kémprogramot. A törökországi száműzetésben élő Núr akkor kezdett gyanakodni, amikor a telefonja „felmelegedett” – olvasható a lap beszámolójában.

A Predator hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az NSO-féle Pegasus. A Citizen Lab szerint Núrnak egy rosszindulatú linket küldtek a WhatsAppon keresztül. Megnyitásakor a kémprogram hozzáférhet a telefon kameráihoz és mikrofonjához, és kiszivárogtathatja a telefon adatait. A Predator – a Pegasusszal ellentétben – nem képes arra, hogy csendben, felhasználói beavatkozás nélkül megfertőzze a telefont, de így is nehéz észrevenni.