Dollár
395,98 Ft
Euró
403,24 Ft
Font
477,71 Ft
Bitcoin
23,520 $

Új kémszoftver bukkant fel, a Pegasus helyett a Predator figyelt meg tízezreket

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. december 17. - 14:12

A Meta és a Citizen Lab beazonosított olyan vállalatokat, amelyek a Predator applikáció segítségével figyeltek meg civileket, újságírókat és más személyeket a kormányok megbízásából.

A Meta csütörtökön közölte, hogy több mint másfél ezer Facebook- és Instagram-fiókot távolított el, amelyek a hét szervezethez kapcsolódtak, és amelyeket a vállalat szerint felderítésre és rosszindulatú hivatkozások küldésére használtak több mint 100 országban több ezer áldozatnak. A Meta közölte, hogy mintegy 50 ezer embert értesített, akikről úgy vélik, hogy a megfigyelések áldozataivá váltak – adta hírül a Napi.hu.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Vállalatok érdekcsoportokkal karöltve azzal foglalatoskodtak, hogy a célpontok mobiltelefonjait feltörjék, és azokból megszerezzék a személyes adataikat.

A Citizen Lab és a Facebook új anyavállalata, a Meta kutatóinak vizsgálatát követően most hét bérmegfigyelő csoportnak megtiltották, hogy a közösségi médiaóriás platformjait más felhasználók levadászására használják.

Az NSO Group által gyártott, Magyarországon is a titkosszolgálatok által – a kormány által elismerten – használt Pegasus szoftver mellett a Meta és a Citizen Lab mellett négy másik izraeli cég is foglalkozott adatlopásokkal.

A Citizen Lab több áldozatot is azonosított, először Ajman Núr egyiptomi politikus, Abdel Fattah el-Szíszi hivatalban lévő elnök – aki egy 2013-as katonai puccsot követően vette át az ország irányítását – szókimondó kritikusának iPhone-ján fedezte fel a kémprogramot. A törökországi száműzetésben élő Núr akkor kezdett gyanakodni, amikor a telefonja “felmelegedett” – olvasható a lap beszámolójában.

A Predator hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az NSO-féle Pegasus. A Citizen Lab szerint Núrnak egy rosszindulatú linket küldtek a WhatsAppon keresztül. Megnyitásakor a kémprogram hozzáférhet a telefon kameráihoz és mikrofonjához, és kiszivárogtathatja a telefon adatait. A Predator – a Pegasusszal ellentétben – nem képes arra, hogy csendben, felhasználói beavatkozás nélkül megfertőzze a telefont, de így is nehéz észrevenni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.