Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,21 Ft
Euró
384,44 Ft
Font
451,25 Ft
Bitcoin
67,927 $

Eltüntetheti a Facebook metaverzuma a valóságot, illúzióban élhet az emberiség

A kiterjesztett valóságon (AR) alapuló rendszerek egyik úttörő feltalálója szerint a metaverzum kialakítása eltorzíthatja a valóságot, és megváltoztathatja az emberek viselkedését.

...svg content...Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az amerikai légierő laboratóriumának neves kutatója, Louis Rosenberg a világon elsőként fejlesztett ki használható AR-headsetet, amit később a vadászgépek pilótáinak kiképzése során alkalmaztak.

A mérnökzseni nemrégiben adott egy hosszabb interjút a Big Think magazinnak, melyben kifejtette véleményét a Facebook metaverzumra való átállásáról, amiről úgy gondolja, a való világban zajló életünket sci-fi disztópiává változtathatja. Soron kívül Cristiano Ronaldo megint történelmet írt a szaúdi ligában

Mivel az AR egy rendkívül erős platform, amit legitim módon kihasználhatnak, ezért úgy gondolom, az infrastruktúrák kontrollját végezhetik el vele, ami átformálhatja az emberek alapvető viselkedésmintáit” – magyarázta Rosenberg.

A szakember leginkább azok miatt a jelölések miatt aggódik, amelyek megjelenhetnek az AR-szimulációban az emberek feje fölött, mintha meg lennének bélyegezve, így mások kapásból tudni fogják, éppen milyen pozitív és negatív tulajdonságokkal ruházták fel őket, ezáltal elidegenedhetünk egymástól.

Akár társadalmi csoportok kirekesztésre is alkalmazhatják majd a rendszert, és különböző jelzőket ragasztgathatnak a személyek fölé, így ateistának, rasszistának, alkoholistának, bevándorlónak, demokratának vagy republikánusnak címkézhetnek meg szinte bárkit, a saját beleegyezése nélkül is.

A metaverzum lényegében eltüntetheti a kézzel fogható valóságot, az emberek pedig a virtuális realitásba, a kiterjesztett álvalóságba menekülhetnek. Egy hamis disztópiában élhetünk, amit egy magasabb pozícióban lévő entitás irányíthat, és saját testünk felett sem rendelkezhetünk, ami világméretű konfliktusokat szíthat” – figyelmeztetett Louis Rosenberg.

Gyurcsány keményen beszólt Magyar Péternek: „Te egy tőről metszett fideszes politikus vagy”

Gyurcsány Ferenc ismét jelentkezett, ezúttal kedd reggel osztotta ki Magyar Pétert, akit egy tőről metszett fideszes politikusnak nevezett, és egyúttal tehetségtelenebbnek is, mint Orbán Viktor miniszterelnököt