Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Eltüntetheti a Facebook metaverzuma a valóságot, illúzióban élhet az emberiség

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 10. - 20:28

A kiterjesztett valóságon (AR) alapuló rendszerek egyik úttörő feltalálója szerint a metaverzum kialakítása eltorzíthatja a valóságot, és megváltoztathatja az emberek viselkedését.

Az amerikai légierő laboratóriumának neves kutatója, Louis Rosenberg a világon elsőként fejlesztett ki használható AR-headsetet, amit később a vadászgépek pilótáinak kiképzése során alkalmaztak.

Soron kívül Jövő hét elején szüntethetik meg a szivárgást az Északi Áramlat-1 vezetéken

A mérnökzseni nemrégiben adott egy hosszabb interjút a Big Think magazinnak, melyben kifejtette véleményét a Facebook metaverzumra való átállásáról, amiről úgy gondolja, a való világban zajló életünket sci-fi disztópiává változtathatja.

Mivel az AR egy rendkívül erős platform, amit legitim módon kihasználhatnak, ezért úgy gondolom, az infrastruktúrák kontrollját végezhetik el vele, ami átformálhatja az emberek alapvető viselkedésmintáit” – magyarázta Rosenberg.

A szakember leginkább azok miatt a jelölések miatt aggódik, amelyek megjelenhetnek az AR-szimulációban az emberek feje fölött, mintha meg lennének bélyegezve, így mások kapásból tudni fogják, éppen milyen pozitív és negatív tulajdonságokkal ruházták fel őket, ezáltal elidegenedhetünk egymástól.

Akár társadalmi csoportok kirekesztésre is alkalmazhatják majd a rendszert, és különböző jelzőket ragasztgathatnak a személyek fölé, így ateistának, rasszistának, alkoholistának, bevándorlónak, demokratának vagy republikánusnak címkézhetnek meg szinte bárkit, a saját beleegyezése nélkül is.

A metaverzum lényegében eltüntetheti a kézzel fogható valóságot, az emberek pedig a virtuális realitásba, a kiterjesztett álvalóságba menekülhetnek. Egy hamis disztópiában élhetünk, amit egy magasabb pozícióban lévő entitás irányíthat, és saját testünk felett sem rendelkezhetünk, ami világméretű konfliktusokat szíthat” – figyelmeztetett Louis Rosenberg.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.