Dollár
432,50 Ft
Euró
420,54 Ft
Font
470,25 Ft
Bitcoin
19,424 $

Európai uniós újságírói díjat nyert a Pegasus-t leleplező csoport

Fotó: Unsplash/AbsolutVision (Illusztráció)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 15. - 06:29

Újságírói díjat nyert a lehallgatási botrányt leleplező csoport, amely újabb bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy a Pegasus Projectet újságírók, emberi jogi aktivisták és politikai másként gondolkodók elleni kémkedésre használták.

Az izraeli székhelyű NSO Group rosszindulatú szoftverével kapcsolatos Pegasus Project nyomozás mögött álló újságírók konzorciuma, amely újabb bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy a Pegasus Projectet újságírók, emberi jogi aktivisták és politikai másként gondolkodók elleni kémkedésre használták, csütörtökön elnyerte az Európai Unió legmagasabb újságírói díját – írja az AP News

Soron kívül Kormányinfó: erre számíthatnak az önkormányzatok a hatalmas áremelkedéssel

Az Európai Parlament közleményében azt írta, hogy “az NSO Group izraeli cég ügyfelei által megfigyelésre kiválasztott több mint 50 000 telefonszám példátlan kiszivárgása megmutatja, hogy ezzel a technológiával évek óta szisztematikusan visszaélnek”.

A listához a párizsi székhelyű Forbidden Stories újságíró nonprofit szervezet és az Amnesty International emberi jogi csoport jutott hozzá, és 16 hírügynökséggel osztotta meg. Az újságírók 50 országban több mint 1000 olyan személyt tudtak azonosítani, akiket az NSO ügyfelei állítólag kiválasztottak potenciális megfigyelésre.

Közöttük 189 újságíró, több mint 600 politikus és kormánytisztviselő, legalább 65 üzleti vezető, 85 emberi jogi aktivista és több államfő. 

Az újságírók olyan szervezeteknek dolgoznak, mint az Associated Press, a Reuters, a CNN, a Wall Street Journal, a Le Monde és a Financial Times.

Az EU első alkalommal kiosztott, 20 ezer euróval (mintegy 23 ezer dollárral) járó díját Daphne Caruana Galizia után nevezték el, és ezzel tisztelegnek a négy évvel ezelőtt bombatámadásban elhunyt máltai oknyomozó újságíró előtt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.