Kemenesi Gábor: nyáron jön a negyedik hullám

YouTube/Univ TV
not image

Kulcsár Péter

2021.július.22 - 18:56

A virológus szakember azt ajánlja, mindenki oltsa be magát, mivel hamarosan minket is megtalálhat a delta variáns révén a negyedik járványhullám.

Az InfoRádiónak adott interjújában Kemenesi Gábor elmondta, amit most látunk, teljesen illik a járványokról alkotott tudásunkba. Ez a vírus azért különleges, mert az emberiség nagy része még most sem immunizált ellene, mert vagy nem találkozott ezzel a vírussal vagy nincs vakcinázva ellene, tehát fogékony rá. Ezért van most nyáron is járványhullám.

A szakember hozzátette, négy nagyobb koronavírus általánosan jelen van a Földön, és ezek szezonalitást mutatnak. Fizikai tulajdonságaiban nem különbözik ezektől az új koronavírus sem, ezért arra számítanak a szakemberek, hogy idővel ez is szezonális lesz. Most ugyanakkor mégsem az, hiszen van nagyon kívánatos terep a vírus számára: a fogékony (még nem védett) emberek csoportja.

„A világ döntő többsége még a közelébe se került a normális átoltottsági szintnek, az emberek jó része még nem fertőződött át, szóval bőven van még mozgástere a vírusnak, és ez az, ami kibillentheti a szezonalitást” – vélekedett.

Felhívta a figyelmet, hogy a vírusnak az a legfőbb hajtóereje, hogy most szert tesz olyan tulajdonságokra, amelyek révén jobban terjed, és könnyebben eljut azokhoz az emberekhez, akik még nem találkoztak vele:

„Fölösleges arra várni, hogy eltűnik, előbb-utóbb mindenkit megtalál ez a vírus. A legokosabb, amit tehetünk, hogy minél hamarabb vakcina által immunizálódunk a vírusra” – mondta, és hozzátette, az oltatlan régiók a melegágyai az új vírusmutánsoknak. “A delta variáns Indiából indult, az aktív terjedési gócokban, ahol nagyon terjed a vírus, nagyon nagy a statisztikai az esélye annak, hogy létrejön egy, a vírus számára jobb tulajdonságokkal bíró újabb variáns.”

Kemenesi szerint a delta variáns jó eséllyel már köztünk van, az viszont, hogy mikor éri el a kimutatáshoz szükséges kritikus tömeget, egyre inkább úgy tűnik, nyár végére tehető:

„Látjuk Nyugat-Európában, hogy ívelnek fölfele a görbék, miért maradnánk mi ki ebből, amikor az előtte lévő járványhullámokat is pontosan ugyanígy elszenvedtünk. Most is erre számítunk, és egyre több jel utal arra, hogy ez akár már a nyáron bekövetkezhet.”

A virológus azt javasolja az embereknek, minél hamarabb vegyék fel a védőoltást, mert az oltás adja meg azt a fajta biztonságos immunitást a vírus ellen, lévén megelőzi azt, hogy kórházba kerüljünk vagy súlyos állapotú megbetegedésként szenvedjük el. Kiemelte továbbá, hogy jó eséllyel visszatér az az idő, amikor maszkot kell hordanunk, amikor távolságot kell tartanunk, mert oda kell figyelnünk azon embertársainkra, akik nem veszik fel a vakcinát és megpróbálják „kibekkelni” ezt az időszakot.