Dollár
395,18 Ft
Euró
408,17 Ft
Font
473,67 Ft
Bitcoin
16,421 $

Kemenesi Gábor elárulta, érdemes-e harmadik adaggal oltani a hatvan év felettieket

MTI/Ujvári Sándor
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 13. - 07:56

Elkészültek az első adatsorok, melyeket az izraeli statisztikák alapján összesítettek, ahol már beadták a harmadik dózis vakcinát az érintetteknek.

Kemenesi Gábor biológus Facebook-oldalán osztotta meg az izraeli eredményeket, ahol több mint hat hónappal ezelőtt a 60 év feletti felnőtt lakosság átoltása megtörtént.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

„Vakcina nélkül rossz a helyzet (legnagyobb esély a fertőzésre), két dózissal látványosan jobb és ami a lényeg – a harmadik dózis látványosan csökkenti a delta variánssal való fertőzés esélyét, még a két vakcinadózishoz képest is.

Ennek a hatvan év felettiekben egyébként jól ismert gyorsabb immunmemória vesztés állhat, de mindenképpen egyértelmű bizonyíték arra, hogy van értelme ráoltatni.”

Izraelben Pfizerrel oltottak, de az általános gyakorlati haszna a vakcináknak jól látszik. A többi esetén is hasonlóra lehet számítani, habár ott még nincs ilyen adatsor.

Harmadik oltásra Kemenesi szerint fel kell készülni, mivel a delta-járványhullámot semmi sem állíthatja meg, kizárólag a vakcinák – írta a szakember.