Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,77 Ft
Euró
379,76 Ft
Font
442,75 Ft
Bitcoin
41,727 $

Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Noha már korábban is tudni lehetett, hogy Karikó Katalin esélyes a világ egyik legnagyobb elismerésére, most bebizonyosodott, ténylegesen elnyerte a Nobel-díjat a magyar biokémikus.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, október 2. és 9. között jelentik be, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat, hétfőn pedig a bejelentések első körében az orvosi-élettani kategóriában hirdetnek nyertest Stockholmban.

Noha minden díj izgalmas a mögötte álló munka miatt, számunkra mégis Karikó Katalin volt a legfontosabb.

A kiváló magyar biokémikust idén is esélyesnek tartották, ahogy korábban már több alkalommal is, ám csak az idő kérdése volt, hogy mikor kapja meg ő is a világ egyik legrangosabb díját. Karikó Katalin immáron több évtizede külföldön él, ám az alaptudományokat Magyarországon kezdte el tanulni.

A tudós már évek óta Németországban dolgozik munkacsoportjával, mellyel tovább folytatják kísérleteiket az mRNS más típusú alkalmazásai kapcsán, miután a koronavírus-járvány során több tízmillió ember életét mentették meg az mRNS- alapú oltóanyagaikkal.

Most pedig végre bejelentésre került az, amire mindenki várt: a stockholmi Karolinska Intézetben hétfőn bejelentették, hogy Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

Az MTI közlése szerint az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését. A kitüntetett 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Rövidesen növelik a pedagógusok bérét, ami később lényegesen nagyobb lehet, függően az EU forrásaitól.