Szakadozó ellátási lánc: mi nem kerül idén a fa alá?

Fotó: Unsplash
not image

Takács Petra

2021. december 24. - 20:56

A világjárvány következményeként az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk, milyen az, amikor egy termék eltűnik a polcokról.

A wc papír és a liszt körüli őrület talán már a múlté, úgy néz ki, hogy rövidesen AdBlue is lesz elég, ám a karácsony közeledtével így is egyre több népszerű árucikk válhat elérhetetlenné.

Az ellátási lánc törékeny egyensúlyát idén is alaposan megrángatta a Covid, most éppen a karácsonyi bevásárlási időszak tűnik problémásabbnak az eddig megszokottnál. Az Egyesült Királyságban például a legkeresettebb árucikkek némelyikét több mint 70%-os felárral árulják a weben, miközben a hivatalos üzletekben már nincs is raktáron.

Konzolok, telefonok, háztartási eszközök – csak néhány azok közül, melyeket súlyosan érintett a globális chiphiány, emiatt pedig jó néhány termék elérhetetlenné, vagy éppen megfizethetetlenné vált – számolt be róla az RT.

De nem csupán a termelés lassulása, a gyárbezárások, valamint a nyerészkedés okoz gondot, a szállítmányozás is akadozik: tengeren, levegőben, és utakon egyaránt. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy még a csomagolásokhoz használt kartondobozokból is hiány van.

Csillagászati összeget adózott 2021-ben Elon Musk

A probléma világszintű, Oroszországban már a lakosságot is figyelmeztették, hogy az elektronikai eszközök árának további emelkedése várható. Egy osztrák cég felmérése szerint pedig a lakosság mintegy 30% aggódik amiatt, hogy nem sikerül beszereznie az áhított ajándékokat az ünnepekig.

Az elemzők szerint a helyzet vélhetően nem fog rendeződni az elkövetkezendő 1-2 évben. A szakértők a kézzelfogható termékek helyett inkább előfizetések, levásárolható kuponok ajándékozását javasolják.