Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,15 Ft
Euró
391,59 Ft
Font
465,79 Ft
Bitcoin
63,346 $

Nőhetett Karácsony Gergely előnye Vitézy Dáviddal szemben, de nincs vége

Vitézy Dávid bizakodhat, mert folyamatosan változik a különbség közte és Karácsony Gergely között az újraszámlálással.

...svg content...Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

Karácsony Gergely érthető módon nem örült a döntésnek, ami jogerős, és már megkezdték a szavazatok újraszámlálását Budapesten. Ez pedig esélyt adhat arra, hogy Vitézy Dávid végezzen az élen, és ne a riválisa, aki egészen eddig a pontig magabiztos volt. Van miért izgulnia Karácsonynak, mivel már most nem kevés szavazat esetében történt változás.

Hiába járunk csak az első napon a szavazatok újraszámlálást illetően, 150 szavazókörben már legalább 270 szavazat minősítése változott. Érdekes verseny alakulhat ki a folytatásban, és Vitézy szerint azzal, hogy az eredeti 41 darabos különbség több mint hatszorosának változott a minősítése, megmutatja, indokolt volt a teljes újraszámlálás. Soron kívül Fokozott rendőri jelenlét várható Budapest bulinegyedében

„Eddig rendezett keretek között zajlott az újraszámlálás a mai 8 kerületben. A hozzánk beérkező jelzések szerint már csak eddig több mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott: voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, melyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak – mindhárom jelölt kapott ilyet. Tehát az eredeti 41 darabos különbség több mint 6x-osának változott a minősítése, pedig ma eddig csak szavazatok egyötödét számolták újra. Ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt.” – írta a Facebook oldalán.

Nőhetett Karácsony Gergely előnye

Vitézy információi szerint az első napon, ha minimálisan is, de nőtt Karácsony előnye, ugyanakkor még nagyon messze vagyunk a végétől. Szerdán és csütörtökön folytatják tovább a munkát, és akkor minden eldől. „A főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak eddig a mi információnk szerint nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon. A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik.” – tette hozzá Vitézy.

„Látom, hogy rengeteg a felfűtött érzelem és indulat az újraszámlálás körül, ezért is írtam meg ezt a posztot, mert ebben a helyzetben szerintem nem szítani, hanem csökkenteni kell a feszültséget. Ilyen szoros eredménynél (0,005% különbség) a demokratikus választási folyamat teljesen természetes eleme, hogy a 15-16 óra munka után ötféle egy napon tartott választás szavazólapjait fáradtan megszámoló szavazókörök munkáját egy újbóli átszámolás útján ellenőrzik. Ez történik most.”

Vitézy szerint csalással vádolni a hatóságokat, rendkívül nagy felelőtlenség, és az elmúlt hetekben Karácsony nem egyszer célzott arra, hogy akár választási manipuláció is lehet a háttérben. Ezek pedig súlyos vádak, különösen bizonyítékok nélkül, amik továbbra sem kerültek bemutatásra. „Megállás nélkül mindenkit csalással vádolni, akinek törvény által megszabott feladata a választási jogorvoslatot kezdeményezni vagy ezekről dönteni, miközben egyébként a folyamat eddig rendezett és korrekt módon, minden főpolgármester-jelölt választási megfigyelőinek részvételével és konszenzusos döntésekkel, a sajtó teljes nyilvánossága mellett zajlik, szerintem óriási felelőtlenség és aláássa a választások tisztaságába vetett közbizalmat.”

Vitézy Dávid nyugalomra inti az embereket, és hangsúlyozza, bármilyen végeredmény is születik, el fogja fogadni azt, nem folytatja tovább a küzdelmet. Ez számára most az utolsó utáni esély, izgalmas napok elé nézünk. „A következő két napban még sok százezer szavazatot fognak átvizsgálni. A végeredményt nem tudjuk, de mindenkit arra kérek, higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz – ez ugyanis a közös érdekünk, akárki is lesz végül a győztese ennek a főpolgármester-választásnak. Ahogy eddig is, most is elmondom: az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadom.”

Bóka János: Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?

Feszültség tapasztalható a magyar EU-elnökség és az Európai Bizottság között az együttműködés kérdésében.