Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

A kamu Twitter-fiókok a koronavírusról áttértek az orosz-ukrán háborúról szóló dezinformációk terjesztésére

Fotó: Unsplash/Jeremy Bezanger
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 3. - 08:20

A korábban QAnon-hívő nézeteket és oltásellenes összeesküvés-elméleteket gyártó és terjesztő kamu Twitter-fiókok átálltak egy aktuálisabb témára: egyre csak szaporodnak az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos dezinformációk a platformon.

A Network Contagion Research Institute (NCRI) által végzett kutatás eredményei szerint a korábban QAnon-hívő nézeteket és oltásellenes összeesküvés-elméleteket gyártó és terjesztő kamu Twitter-fiókok ezúttal azt kezdték el terjeszteni, hogy a nyugati országok felelősek az ukrán gabonaexport megszakadásáért.

A kutatás párhuzamot vont az orosz kormány állításaival, ugyanis az elmúlt hetekben a Kreml azt a narratívát erőltette, hogy nem Oroszország a felelős az ukrán gabonaexport akadályozásáért, szerintük ugyanis ezért is a nyugati szankciók okolhatók.

Mint ismert, Oroszország a háború kezdete óta szándékosan blokkolta az ukrán kikötőket, emiatt pedig több tízmillió tonna ukrán gabona rostokolt az országban, egészen addig, amíg végre sikerült tető alá hozni a megállapodást az ukrán kikötők blokádjának feloldásáról, valamint az ukrán gabonaexport újraindításáról.

Az NCRI, melynek célja, hogy nyomon kövesse a dezinformációk terjedését a közösségi médiában, legfrissebb kutatásában megállapította, hogy a QAnonhoz hasonló összeesküvés-elméletek követői áttértek az élelmiszerválsággal kapcsolatos dezinformációk terjesztésére.

Az NCRI kutatásának eredményei szerint ezek a kamu fiókok sokkal inkább összefüggésbe hozhatók “az árnyékban élő, új világrend megalkotásában hívőkkel” mint Oroszországgal. Egy GhostEzra elnevezésű kamu Twitter-fiók például egy antiszemita, QAnon-hívő, aki korábban “kamunak” nevezte a koronavírus-járványt, most pedig azt találta megosztani követőivel, hogy:

“Soha, egyetlen pillanatig se higgyétek el, amikor azt mondják nektek, hogy hiány van valamiből. Élelmiszer, víz, olaj. Ezeket mind ők teremtik, ahogy a hiányt is. Ezek egyáltalán nem természetes eredetűek.”

A kutatók szerint a bejegyzésben a zsidókra utalt a kamufiók; Alex Goldenberg, az NCRI vezető hírszerzési elemzője pedig megosztotta, jelentős átfedés van a QAnon-hívők és az oltásellenes összeesküvés-elméletek hívői között, így mára szinte minden összeesküvés-elmélet keveredik egymással.

A szakértők azt is megállapították, hogy az orosz állami média is ugyanazt a Kreml-vonalat erőlteti, miszerint “mindenért a Nyugat a hibás”, a Guardian pedig hozzátette, Szergej Lavrov a héten egy afrikai körúton volt, ahol megpróbált támogatókat szerezni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.