Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Lavrov: Oroszország kész biztosítani az ukrán kikötőket elhagyó hajók biztonságát

Fotó: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter internetes sajtóértekezletet tart Moszkvában 2022. június 6-án. Lavrov 6-án és 7-én Szerbiába látogatott volna, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária lezárta légterét az orosz külügyminisztert szállító repülõgép elõtt. MTI/AP/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Czinder Tímea

2022. június 8. - 15:07

Ukrajna teljes gabonakészletének elszállítása csak tengeri úton oldható meg, a két ország azonban továbbra is egymást teszi felelőssé ennek meghiúsulásáért.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török kollégájával, Mevlut Cavusogluval folytatott megbeszélést, amelyről szerdán egy sajtótájékoztató keretében számolt be a nyilvánosságnak – írta cikkében a TASS.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

„Készek vagyunk biztosítani az ukrán kikötőket elhagyó és a tengerszorosok felé tartó hajók biztonságát. A török kollégákkal együttműködve készülünk fel erre”

– mondta Lavrov.

Hangsúlyozta ugyanakkor, továbbra is Kijev makacssága a fő probléma az ukrán kikötők aknamentesítésével kapcsolatban.

„Ha mostanra meggondolták magukat, részünkről nem lesznek bonyodalmak. Meglátjuk, hogy a tegnap és ma megbeszélt előzetes megállapodások hogyan ültethetők át a gyakorlatba”

– tette hozzá.

Zelenszkij elnök nemrégiben arra figyelmeztetett, 75 millió gabona rekedhet Ukrajnában őszig, ha nem sikerül feloldani a fekete-tengeri kikötőket érintő orosz blokádot. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számít, a fokozódó hiány pedig éhínséggel fenyegeti az afrikai országokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tagadta, hogy Moszkva gátolná az ukrán kikötőket az exportban, és a nyugati országok „blöffjének” nevezte az erről szóló híreket.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.