Kalózjátékokat kínál feketén a Microsoft Edge böngésző

not image

Kulcsár Péter

2021. február 15. - 11:42

Meghackelt klasszikus Nintendo-játékokra bukkantak a felhasználók a böngészőben – bajban lehet a Microsoft?

Mindenki gyermeki nosztalgiával gondol a videójáték-ipar meghatározó NES- és SNES-játékaira, amelyeket a japán techóriás legújabb konzolján, a Nintendo Switchen is megjelentetett.

Mivel mindegyik game jogvédett, ezért elvileg tilos a másolásuk és terjesztésük, bár ezt a rajongók többsége nem tartja be, hiába tesz meg mindent a Nintendo annak érdekében, hogy az archív weboldalakat eltávolítsa a világhálóról.

Ennél is meglepőbb, hogy a Microsoft Edge böngészőhöz nemrégiben érkezett egy bővítmény, melyben három hónapon keresztül el volt rejtve egy funkció, amellyel bármelyik retrójátékot telepíthetjük.

Valójában egy rom-bővítményről van szó, ami képes emulálni a NES- és SNES-konzolokat, ezáltal bármikor játszhatunk a harminc-negyven éves game-ekkel számítógépünkön – szúrta ki a The Verge magazin.

Olyan klasszikus alkotásokat próbálhatunk ki a Windows 10 alapértelmezett Edge böngészőjében, mint például a Mario Kart 64, a Super Mario Bros., valamint a Segához kötődő Sonic 2-t, továbbá az arcade-gyöngyszemnek számító Pac-Mant és Tetrist is lehúzhatjuk.

A videójátékok többségét már leszedték a platformról, bár néhány game még mindig elérhető, így lehetséges, hiába szeretnék a redmondiak kitiltani a bővítményt a felhasználói felületről, júzerek folyamatosan pótolják őket – a rajongók nagy örömére.