Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

FSZB: ukrán utasításra akart egy helyi lakos terrorcselekményeket végrehajtani

Fotó: Harcképtelenné tett orosz tankokat állítottak ki Kijev belvárosában 2022. augusztus 24-án, az ukrán függetlenség 31. évfordulóján, amely egybeesik az orosz támadás hat hónappal ezelőtti kezdetével. Ukrajna 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól. MTI/AP/Jevhen Maloletka
not image

Takács Petra

2022. augusztus 25. - 13:17

A gyanúsított személy orosz állampolgár, aki az Azov ukrán fegyveres alakulat megbízásából hajtott volna végre terrorcselekményeket.

Őrizetbe vettek Kalinyingrádban egy helyi lakost, aki ukrán utasításra diverziót és terrorcselekményeket tervezett végrehajtani az orosz Balti Flotta létesítményei és a hrabrovói repülőtér ellen – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

Az FSZB szerint az 55 éves, orosz állampolgárságú gyanúsított az Oroszországban terrorszervezetnek minősített Azov ukrán fegyveres alakulat megbízásából készült terrorcselekmények elkövetésére az orosz haditengerészet és a kalinyingrádi exlávé nemzetközi polgári repülőtere ellen.

Megtalálták nála az Azov aktív tagjaival folytatott levelezését, valamint a rejtekhelyét, ahol egy körülbelül öt kilogramm trotilegyenértékű improvizált robbanószerkezetet, továbbá pokolgépgyártáshoz szükséges alapanyagokat és Azov-propagandaanyagokat foglaltak le.

Az FSZB szerint a gyanúsított beismerő vallomást tett, és egy meg nem nevezett szomszédos országban is terrortámadás végrehajtására készült. A férfi ellen terrorcselekmény előkészítése és törvénytelen fegyvergyártás címén eljárás indult.

(MTI)