Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Jövő héten megkapja a világ legdrágább gyógyszerét az SMA-ban szenvedő kisgyerek

not image

Kulcsár Péter

2021. március 3. - 16:23

Zsombor jövő héten kaphatja meg a Zolgensma nevű gyógyszert, melynek segítségével felépülhet a súlyos szövődményekkel járó gerincvelői eredetű izomsorvadásból (SMA).

A Ripost riportjából kiderült, hogy a kisfiú kezelésére február közepére gyűlt össze a szükséges pénz, így a szülők elmondása szerint néhány napon belül Zsombor már át is eshet a terápián.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

“Ha minden igaz, jövő héten már megkaphatja a kisfiam a gyógyszert is, hétvégére már valószínűleg megleszünk vele” – mondta a kisfiú édesanyja a lapnak.

Zsombor édesanyja hozzátette, a beadás előtt az orvosok még elvégeznek néhány fontos egészségügyi vizsgálatot, ugyanis Zsombor szívét 4-5 hónapos korában meg kellett műteni, ezért elővigyázatosságból leellenőrzik a kisfiú szervezetét annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki komplikációk.

Zsombor lehet az első gyermek, aki szívműtétet követően kaphatja meg a Zolgensma gyógyszert, amelyet az előzetes tervek szerint Magyarország hamarosan állami támogatással igényelhetik azok a rászorulók, akik nem tudják kifizetni a több százmillió forint értékű készítményt.

“Az SMA-s babáknál a gyenge izomtónus együtt jár az alig látszódó vénákkal. Az orvosoknak így gyakorlatilag vakon, az anatómiai ismereteik birtokában kell eltalálni a vénát. De hála istennek, nagyon jól sikerült” – mondta az édesanya.

Az orvosok megdicsérték Zsombort, amiért ennyire ügyes és bátor volt, ezért még egy matricát is kapott jutalmul a felmérések után.