Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

Ismét kígyózó sorok lehetnek a benzinkutakon

Mint ismert, a jövedéki adó bevezetése miatt január 1-től jelentős mértékben emelkednek Magyarországon az üzemanyagárak.

Fotó: Depositphotos
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, átlagosan mintegy 40 forintos áremelkedésre számíthatunk 2024. január 1-től, miután bevezetésre kerül a jövedéki adó. Ez azonban nem csupán a magyarok pénztárcájának fog fájni, szakértők szerint ugyanis akár fél százalékkal is megdobhatja majd az éves inflációt.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint az ünnepek környékén, főként a két ünnep közötti időszakban rohamozhatják meg a magyarok a kutakat a januárban várható jelentős mértékű áremelkedés miatt. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A KSH adatai alapján bár az üzemanyagok ára az előző hónaphoz képest 3,6 százalékos csökkenést, az előző év azonos időszakához képest jelentős, 25,4 százalékos emelkedést mutatott.

Miután azonban januártól kezdődően egy jelentősen megemelt jövedéki adót tesznek majd rá, több mint 40 forinttal fog emelkedni a benzin és a gázolaj ára is literenként. Ez a jelentős mértékű áremelkedés pedig még a jövő évi inflációt is masszívan befolyásolhatja, a negatív irányban.

Miután pedig a magyarok igyekeznek spórolni az idei elszálló infláció és a nagyon magas élelmiszerárak miatt, az ünnepek környékén szakértők szerint hatalmas sorok kígyózhatnak majd a benzinkutaknál. Ezzel együtt arra is rámutattak, januárban látványosan visszaeshet a fogyasztás a drágulás miatt.